Trg i podzemna garaža: Centar Lazarevca dobija novo ruho

03.08.2021

09:46

0

Vesić: Nedavno je završena rekonstrukcija Hilandarske i Ulice Dositeja Obradovića, a u toku su i radovi na platou Voke Savić. Centar Lazarevca će, zahvalju

Trg i podzemna garaža: Centar Lazarevca dobija novo ruho
Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na izgradnji trga i podzemne garaže ispred zgrade Opštine Lazarevac. Događaju su prisustvovali i predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković.

Vesić je ovom prilikom podsetio da je nedavno završena rekonstrukcija Hilandarske i Ulice Dositeja Obradovića, kao i da su u toku radovi na platou Voke Savić.

– Centar Lazarevca će se zahvaljujući ovim radovima izgraditi poput centara drugih beogradskih opština. Naša politika je da se svaki deo grada podjednako razvija i da ljudi imaju isti komfor života. Lazarevac nikada u novijoj istoriji nije imao veću podršku Skupštine Grada Beograda nego što ima u poslednjih osam godina – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku se radi Železnička ulica, završavaju se radovi u Ulici Janka Stajčića. Nedavno je, dodao je Vesić, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala tender za vodovodnu mrežu u naseljima Arapovac i Mirosaljci za skoro 4.000 domaćinstava, te istakao da je vrednost investicije oko pet miliona evra.

Beroinfo

– Oni će se snabdevati vodom iz novog rezervoara koji se radi u barajevskom naselju Beljina. Polako rešavamo najvažnije probleme građana u prigradskim opštinama – kazao je Vesić.

On je podsetio da BG voz saobraća i do Lazarevca, te da građani od centra Beograda do ove opštine mogu stići za 63 minuta. U okviru projekta izgradnje beogradskog metroa predviđeno je i proširenje BG voza, što će omogućiti da voz za Lazarevac u špicu ide na svakih petnaestak minuta, a van špica na 45 minuta.

Govoreći o vodosnabdevanju Lazarevca, Vesić je napomenuo da taj problem postoji odavno i da se niko sistemski nije bavio njegovim rešavanjem.

– U toku je projektovanje vodovoda za pet lazarevačkih sela Brajkovac, Čibutkovicu, Barzilovicu, Dudovicu i Županjac. Čim budemo na proleće završili projektovanje, raspisaćemo tender. Oni će se vodom snabdevati preko Nepričave, odnosno iz rezervoara van teritorije Beograda. Doneli smo odluku, Opština će to finansirati iz svojih sredstava, da se u narednih deset dana raspiše tender za bušenje još tri bunara koji treba da obezbede između 28 i 30 litara vode u sekundi. Za mesec i po do dva, trebalo bi da na taj način bude rešen problem vodosnabdevanja u centru Lazarevca – kazao je Vesić.

Beoinfo

Napravićemo plan da se kopaju novi bunari sledeće godine, jer je u narednih do sedam godina rešenje za Lazarevac kopanje sopstvenih bunara dok se ne napravi fabrika vode „Makiš 3” i ne povežu Lazarevac i Barajevo sa tom fabrikom, dodao je Vesić.

– Problem sa vodosnabdevanjem ne postoji od juče. Da se neko pre nas bavio ovim problemom, danas ga ne bismo imali. Nije bilo zabranjeno kopati bunare i raditi vodovod i ranije, ali se to nije radilo – naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, Opština radi kanalizaciju u Velikim Crljenima, kao i veliki projekat kanalizacije – glavni fekalni kolektor u okviru kineskog aranžmana.

– Na taj način sistemski rešavamo problem kanalizacije u Lazarevcu – dodao je Vesić.

Vesić je naveo da je u okviru programa Direkcije za građevinsko zemljište, koji podrazumeva izgradnju 25 vrtića u Beogradu, raspisan tender i dobijen izvođač za vrtić u Stepojevcu. U okviru programa izgradnje pet novih bazena, koji će početi sledeće godine, jedan će biti i u Lazarevcu.

Beoinfo

Vesić se osvrnuo na kritike onih koji tvrde da građanima Lazarevca ne treba trg, već voda, podsetivši da je politika sadašnje gradske vlasti da ovoj opštini treba i trg i voda.

Stević je rekao da je od 2014. do danas u opštini Lazarevac urađeno mnogo zahvaljujući podršci Grada i Republike. S tim u vezi pomenuo je i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, zatim rekonstrukciju putne infrastrukture i dodao da će se radovi nastaviti i u budućnosti.

– U četvrtak nas očekuje potpisivanje sporazuma između Vlade Srbije i NR Kine koji podrazumeva i rešavanje problema kanalizacione mreže u Lazarevcu. Prethodnih osam meseci uradili smo kvalitetne projekte kao što su primarna i sekundarna mreža u mesnoj zajednici Veliki Crljeni, glavni fekalni kolektor za celokupno gradsko jezgro i mesne zajednice koje se naslanjaju na gradsko jezgro u dužini od 9,5 kilometara. U Velikim Crljenima će se na kanalizacionu mrežu priključiti 20.000 korisnika, a u centralnom gradskom jezgru kapacitet za preradu otpadnih voda biće 40.000 korisnika. Na ovaj način stvaramo bolje i kvalitetnije uslove za život svih građana i pokazujemo odgovornost – naveo je Stević i dodao da je od 2008. do 2014. Lazarevac dobio samo jednu školu dok je danas situacija znatno drugačija i ulaganja su mnogo veća.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike