Trgovac koji je razvijao menadžment: Ko je bio Milan Stefanović-Smederevac?

03.08.2021

14:55

0

Autor: J. Vrećo

U 14. delu priče o zadužbinarima, čija istorija datira još iz srednjeg veka, portal 24sedam piše o čoveku koji je bio nesebični dobrotvor, ali o kome se

Trgovac koji je razvijao menadžment: Ko je bio Milan Stefanović-Smederevac?
Smederevska banka na Terazijama, Printscreen/ Google maps

Trgovac Milan Stefanović-Smederevac, digao je palatu posle poznatu kao “Smederevska banka”.

Iako su ovaj beogradski trgovac kao i njegova supruga Darinka svojevremeno darivali novac u dobrotvorne svrhe, o njima se malo zna.

Ipak, njihovo ime ostalo je zabeleženo u listi dobrotvora Beogradskog univerziteta za sva vremena.

Printscreen/ Google maps

Kao njihova zaostavština ostala je i pomenuta palata, koja je naziv dobila zbog filijale Smederevske banke koja se tu neko vreme nalazila, u poslovnom prostoru u prizemlju. Zgrada je sagrađena 1912. godine za potrebe porodice Stefanović, a projekat su uradile arhitekte Isaila Fidinović i Milorad Ruvidić.

Pročitajte još:

Smeštena u neposrednoj blizini Vukove zadužbine, Igumanove palate i Zgrade protokola, na uskoj parceli, sagrađena na šest nivoa ukupne površine veće od 2.000 kvadratnih metara. Fasada je izgrađena sa bogatim ukrasima u stilu secesije.

Palata predstavlja ključni objekat razvoja srpske moderne arhitekture, a njen dodatni značaj ogleda se u tome što u razvoju srpske moderne arhitekture označava prekid sa tradicijom akademskog električkog arhitektonskog izraza.

Cilj postojanja Zadužbine je, kako stoji i u osnivačkom dokumentu, “podsticanje razvoja menadžmenta kao i drugih naučnih disciplina čiji je predmet unapređenje trgovine, a koje se izučavaju na Univerzitetu u Beogradu”.

U okviru svoje delatnosti, Zadužbina godišnje dodeljuje 10 studentskih stipendija. Kako bi ispunili uslovi za dobijanje stipendije u visini od 100.000 dinara, pored drugih uslova, potrebno je da zainteresovani akademci imaju i prosečnu ocenu 9.00.

Sama Zadužbina osnovana je testamentom od 22. maja 1933. godine, a imovina je obuhvatala zdanje u Ulici Terazije 39 u centru prestonice.

Pročitajte još:

Doživljava istu sudbinu kao i druge zadužbine, pa sa radom prestaje neposredno posle Drugog svetskog rata, da bi rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije 1996. godine obnovila rad, a kasnije i odlukom opštine Stari Grad, početkom XX veka povratila pravo upravljanja i korišćenja stambenog i poslovnog prostora.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti