Za olakšano kretanje: Semafor kod Trga Nikole Pašića sa zvučnim upozorenjem (VIDEO)

20.12.2020

07:30 >> 08:13

0

Autor: Jovana Vrećo

Cena isporuke i ugradnje savremenog uređaja koji emituje zvučne signale za slepe i slabovide osobe kreće između 100.000 i 120.000 dinara

Za olakšano kretanje: Semafor kod Trga Nikole Pašića sa zvučnim upozorenjem (VIDEO)
Zvucni semafor - Copyright Foto:24sedam

“Pritisnite taster da biste prešli ulicu” – začulo se juče na pešačkom prelazu koji spaja Trg Nikole Pašića sa Vlajkovićevom ulicom.

Naime, u sklopu izgradnje Sistema za adaptibilno upravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom, na nekoliko lokacija postavljeni su “pametni” semafori koji podsećaju pešake da pritisnu taster kako bi uređaju dali znak da pešaci čekaju na prelaz.

Osim na Trgu Nikole Pašića, ovi semafori postavljeni su i u Dalmatinskoj i Cvijićevoj ulici.

Pročitajte još: Nevidljivi u svom gradu: Slepi i slabovidi žale se da nema dovoljno zvučnih semafora

Grad Beograd je, prema poslednjim podacima, za slepe i slabovide ozvučeno 89 raskrsnca u prestonici.

Iz gradske uprave Grada Beograda, kako su ranije za 24sedam objasnili, zvučne semafore za slepe i slabovide osobe postavljaju uglavnom u skladu sa smernicama i zahtevima koje prema Sekretarijatu za saobraćaj upućuju organizacije slepih i slabovidih osoba.

– Na svim saobraćajnicama u gradu na kojima se vrši temeljna rekonstrukcija kolovoza i saobraćajne opreme, ugrađuje se obavezno oprema namenjena slepim i slabovidim osobama. Doduše, nema je svuda, jer ista predstavlja značajnu finansijsku stavku, s obzirom na to da se cena isporuke i ugradnje jednog savremenog uređaja koji emituje zvučne signale za slepe i slabovide osobe kreće u rasponu od 100.000 do 120.000 dinara, a za svaki pešački prelaz potrebna su dva uređaja – kažu iz Grada.

S druge strane, kako oni navode, iz tog razloga se ugradnja opreme vrši racionalno, na lokacima na kojima zaista postoji potreba.

Foto:24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike