Gradski urbanista: Gradnja na Makiškom polju je van prve i druge zone, vodoizvorišta neće biti ugrožena

18.12.2020

09:17

0

Glavni urbanista je podsetio i da je za utorak bila zakazana javna sednica, za koju su pristigle 64 primedbe, što je, kako je ocenio, mali broj za tako velik p

Gradski urbanista: Gradnja na Makiškom polju je van prve i druge zone, vodoizvorišta neće biti ugrožena
Copyright Makiško polje Direkcija za građevinsko zemljište

Područje Makiškog polja je još 1974. godine, tadašnjim Generalnim urbanističkim planom, predviđeno za urbanizaciju, a 2009. je doneta odluka o izradi plana generalne regulacije, koji je usvojen 2015. i kojim je predviđena gradnja, rekao je danas glavni gradski urbanista Marko Stojčić gostujući na televiziji “K1”.

Gradnja je predviđena van prve i druge zone vodoizvorišta, a institut “Jaroslav Černi” izradio je studiju kojom je pokazao kako stoje stvari sa vodosnabdevanjem na čitavoj ovoj teritoriji.

– Političko interesovanje za urbanističke planove tema je broj jedan, jer pojedini građani imaju lični interes, a s druge strane nevladine organizacije imaju stvarni interes da pomognu, dok postoje i pojedinci koji zloupotrebljavaju i jedne i druge. Nikom ne bi palo na pamet da ugrozi vodoizvorišta ili dovede do situacije da se nešto zakomplikuje sa snabdevanjem Beograda vodom za piće – rekao je Stojčić.

Marko Stojčić Printscreen/N1

Naprotiv, traži se teritorija za proširenje prve i druge zone vodoizvorišta, dodao je on, napomenuvši da je nedavno doneta odluka da to bude Ratno ostrvo, jer je potpuno neurbanizovano i tako će i ostati.

Glavni urbanista je podsetio i da je za utorak bila zakazana javna sednica, za koju su pristigle 64 primedbe, što je, kako je ocenio, mali broj za tako velik prostor.

Direkcija za građevinsko zemljište

“Ljudima koji se bave urbanizmom to je pokazatelj da je plan dobar jer za mnogo manje lokacije pristiže i po 300, 400 primedbi”, naveo je Stojčić.

– Građani Beograda koji su vlasnici parcela više su nego zadovoljni jer čekaju skoro pola veka da se to desi. Reč je o hiljadama ljudi i isto tolikom broju parcela. Polovina primedbi bila je upravo vlasnika parcela koji su kao investitori želeli da zidaju više, da ulica bude i s jedne i s druge strane, da im parcela ima višu vrednost i slično. Drugu polovinu primedbi podnele su upravo politički motivisane nevladine organizacije i stranke. Zbog pandemije kovida Komisija za planove donela je odluku da po jednoj podnetoj primedbi može da prisustvuje jedan građanin, a problem je nastao jer su politički motivisane nevladine organizacije i stranke želele da na javnoj sednici bude po sto ili dve stotine građana. To je bilo nemoguće zbog epidemioloških mera, tako da je njihova namera zapravo bila da se sednica ne održi. Tu nema reči o uskraćivanju prava na javni postupak jer je u pitanju politički proces kojim se obesmišljava ono što radimo – naglasio je Stojčić.

Pročitajte još

On je ukazao na značaj urbanizacije ovog dela Makiškog polja jer tu ima i nelegalnih objekata koji ispuštaju kanalizaciju u to tlo.

– Planovi u Beogradu prave se za sve građane, za ekonomski prosperitet i funkcionalnost. Zato je važno da ne bude zloupotreba. Svako od nas treba da uradi sve što je u njegovoj moći da Beograd bude jedan od najlepše uređenih gradova bar na Balkanu – zaključio je Stojčić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike