Završeno bogojavljensko plivanje na Sava promenadi! Do Časnog krsta prvi doplivao policajac Petar Jović (24) iz Medveđe (FOTO/VIDEO)

19.01.2024

14:22

0

Autor: L. Đ. T.

Hladna reka Sava i vetrovito i kišovito vreme nisu pokolebali hrabre plivače da uskoče u vodu

Završeno bogojavljensko plivanje na Sava promenadi! Do Časnog krsta prvi doplivao policajac Petar Jović (24) iz Medveđe (FOTO/VIDEO)
Pobednik - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Tradicionalno plivanje za Časni krst na praznik Bogojavljanje organizovano je na nekoliko lokacija u Beogradu.

Na Sava promenadi, ispred restorana "Savanova", okupili su se pripadnici Vojske Srbije i gardisti, zajedno sa prijavljenim sugrađanima u prisustvu kulturno-umetničkih društava iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, kao i mnogobrojne publike, gde su se nadmetali u plivanju za Časni krst.

Hladna reka Sava i vetrovito i kišovito vreme nisu pokolebali hrabre plivače da uskoče u vodu i doplivaju do Časnog krsta. Nadmetalo se 65 plivača, od kojih su pet bile devojke, a učestvovala je i Nada Petronić (18), svetska prvakinja u kik boksu.

Sveštenik je pre plivanja osveštao krst, kao i plivače.

Prvi do Časnog krsta doplivao je policajac Petar Jović iz Medveđe (24).

- Ovo je prvi put da sam učestvovao u plivanju za Časni krst. Radim u policijskoj stanici Palilula i ovom prilikom šaljem jedan veliki pozdrav za sve moje kolege. Nisam se spremao uopšte za ovo takmičenje, hladna je voda mnogo, ali zadovoljan sam. Čast mi je da sam prvi stigao do krsta, posebno jer mi je prvi put da učestvujem - rekao je Jović za 24sedam.

Tradicionalno plivanje na Bogojavljenje organizovao je Savez pronalazača uz podršku Turističke organizacije Beograda.

- Na ovom mestu prvi put je održano plivanje za Časni krst 1889. godine - rekao je bivši pukovnik Vojske Srbije Slobodan Bata Simović iz "Saveza pronalazača".

 Iz organizacije su spremili čaj i kuvano vino za učesnike, a tu je bila i rakija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike