Učinak "velikog brata" pod velom tajne: "Oko sokolovo" već godinu dana lovi bahate vozače

11.08.2021

06:00 >> 08:27

0

Ovaj sistem za kontrolu parkiranja svakodnevno obilazi 340 ulica i mesečno napiše više od 10.000 kazni za nepropisno parkiranje

Učinak "velikog brata" pod velom tajne: "Oko sokolovo" već godinu dana lovi bahate vozače
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Dovitljivi vozači već godinu dana unazad ne uspevaju da se sakriju iza oka “velikog brata” beogradskog saobraćaja, koji svakodnevno obilazi 340 ulica i piše kazne za nepropisno parkiranje koje direktno stižu na kućnu adresu.

Pročitajte još

Po učinku sistema za kontrolu parkiranja – “Oka sokolova”, koji mesečno napiše više od 10.000 kazni, izgleda da vozačima koji su do sada svoje tablice skrivali kojekakvim krpama, nalepnicama i kartonima, ovi “kreativni” načini da izbegnu “udarac po džepu” nisu bili od velike pomoći.

Ipak, iako ovaj sistem za kontrolu parkiranja postoji već godinu dana, tačni podaci o tome koliko je kazni do sada napisano još uvek ne postoje. Reporteri 24sedam su pokušali da doznaju o kojoj cifri je reč, međutim, odgovore do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Vozači na meti i van centra grada

S obzirom da je centar grada glavna “stanica” za bahate vozače koji svoja vozila ostavljaju gde god stignu – na pešačkim prelazima, trotoarima, zelenim površinama, tramvajskim šinama, Komunalna milicija nedavno je odlučila da proširi svoje područje kontrole.

24sedam/Katarina Mihajlović

Stoga, “Oko sokolovo” je počelo da kruži i po ulicama donjeg Dorćola, Profesorske kolonije, Neimara i Čubure.

Ova multifunkcionalna specijalna vozila fotografišu nepropisno parkirane automobile u žutim trakama, na tramvajskim šinama, stajalištima javnog prevoza, pešačkim prelazima, kolovozu, trotoarima, a komunalna milicija šalje prekršajne naloge na kućnu adresu.

Mapa “Oka sokolova”, 24sedam/Beoinfo

– Iznosi kazni za pojedince kreću se od 5.000 dinara do 25.000 dinara. Sistem “Oko sokolovo” funkcioniše od avgusta prošle godine i njegova uloga je pre svega preventivna – izjavio je nedavno Ivan Divac, načelnik Komunalne milicije.

Nelegalne bašte i drugi problemi

24sedam/L. Đ. T.

Gradski čelnici su u nekoliko navrata najavljivali da će “Oko sokolovo” snimati i stanje na svim putevima, te bi ovaj projekat mogao da bude realizovan po javnoj nabavci u vrednosti od 29,1 milion dinara.

Planirano je da ovaj sistem dobije kamere koje će snimati asfalt i kako kamera snimi rupu, poruka će se sa geopozicijom oštećenja automatski slati dežurnoj službi JKP “Beograd put”, koja će u roku od 24 sata izaći i sanirati problem.

24sedam/R. Marković

U planu je da, osim Komunalne milicije i “Parking servisa”, sistem obuhvati i delokrug rada drugih komunalnih preduzeća i doprinese rešavanju problema poput neleganih bašti i bespravno zauzetih javnih površina, ali i drugih komunalnih problema na prestoničkim ulicama.

Pročitajte još

Ista kazna četiri puta zaredom

“Oko sokolovo” je prošle godine u prvih sedam dana napisao gotovo 2.000 kazni, a komunalni milicionari su izdali tačno 1.973 prekršajna naloga.

Među njima je bio i bahati vozač koji je isti prekršaj napravio četiri puta zaredom, i kazna mu je napisana svaki put.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike