Snimak krije tajnu: Kamere zabeležile šta se dešavalo na deponiji u Vinči neposredno pred požar

11.08.2021

13:09 >> 13:43

0

Autor: Jovana Vrećo

Gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš je istakao da je situacija stabilna i da se na terenu sve vreme nalaze tri vatrogasna vozila, koja dežuraj

Snimak krije tajnu: Kamere zabeležile šta se dešavalo na deponiji u Vinči neposredno pred požar
Copyright 24sedam/Lj. S.

Požar koji je izbio na deponiji u Vinči nije dubinski, već površinski, izjavio je danas gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš i naveo da je pregledom video materijala utvrđeno da su se određena lica kretala po deponiji neposredno pred sam požar.

– Velika površina deponije bila je zahvaćena požarom, uz pomoć vetra koji je tada duvao ka gradu, tako da je došlo do brzog širenja požara na deponiji, što su građani i dojavili u subotu, kada se to desilo – rekao je Glavaš za Tanjug.

Istakao da je situacija na deponiji u Vinči stabilna i da se tu nalaze ekipe Sektora za vanredne situacije, navodeći da se na terenu sve vreme nalaze tri vatrogasna vozila sa desetak vatrogasaca koji dežuraju svakodnevno, 24 sata.

Pročitajte još:

Dodao je da je na deponiji šest mašina i da se svakog jutra dovozi određena količina zemlje kako bi se novi sloj zemlje prebacio preko površinskog smeća koje gori.

Glavaš je istakao da je požar lokalizovan još u nedelju i da već tada nije bilo problema sa širokim otvorenim plamenom.

Naveo je da se dim koji se osećao tokom prethodne večeri i u ranim jutarnjim satima razišao i istakao da poslednja merenja pokazuju da je kvalitet vazduha na celoj teritoiji Beograda odličan.

24sedam/Lj. S.

– Bio je malo lošiji tokom prethodne večeri i u ranim jutarnjim satima kada je i duvao vetar koji je vraćao dim ka gradu. Trenutno je na celoj teritoriji prestonice kvalitet vazduha odličan, čak natprosečno za jedan radni dan u Beogradu – rekao je Glavaš.

Dodao je da se može očekivati da se, ukoliko vetar menja pravac, ponovo oseti dim, ali da to nisu koncentracije koje su na bilo koji način opasne i koje bi mogle da utiču na zdravlje sugrađana.

Glavaš je rekao da se može očekivati da se narednih dana povremeno oseti miris paljevine, u zonama neposredno uz samu deponiju Vinča, ali da se više ne očekuje pojava plamena.

– U toku je zagašavanje, prevrtanje smeća i opasnosti od požara ili širenja požara više nema – istakao je Glavaš.

Pročitajte još:

On je naveo da je od prvog momenta kada je dojavljeno da je izbio požar na deponiji počela komunikacija sa sugrađanima i da su gradski čelnici već u toku večeri bili prisutni na licu mesta, te da se svakodnevno prate sve aktivnosti na deponiji.

Kazao je da je od momenta kada su građani dojavili prošlo između 12 i 15 minuta dok vatrogasci nisu stigli na lice mesta i da je tada počela i komunikacija sa sugrađanima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike