Šapić: Donosio sam strateške odluke iako sam znao da neću imati pun mandat, u budućnosti niko neće hteti, a ni smeti da ih promeni

22.11.2023

16:09

0

Ukoliko budem bio gradonačelnik u sledećem mandatu i dobijem te četiri „normalne” godine, mislim da ćemo tek da donesemo suštinske mere i to ne samo socijalne već i mnoge druge - rekao je Šapić

Šapić: Donosio sam strateške odluke iako sam znao da neću imati pun mandat, u budućnosti niko neće hteti, a ni smeti da ih promeni
Aleksandar Šapić - Copyright Printscreen TV Happy

Činjenica je da je, pre nego što sam postao gradonačelnik, a onda i za vreme čitavog mog mandata, stalno lebdelo to pitanje legitimiteta, prevremenih izbora, ali to me nije sprečavalo da donosim zaista važne i strateške odluke, rekao je za Tv Hepi predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić

- Ja sam doneo odluke koje, poptuno sam siguran, niko neće ni hteti, a ni smeti da ih promeni, a odnose se, između ostalog, na besplatne vrtiće, udžbenike. Ukoliko budem bio gradonačelnik u sledećem mandatu i dobijem te četiri „normalne” godine, mislim da ćemo tek da donesemo suštinske mere i to ne samo socijalne već i mnoge druge - rekao je Šapić.

On je dodao da se već razmišlja da se preuzme francuski model na temu udžbenika.

- Prošle godine smo obezbedili sve udžbenike od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Kako smo sada „upumpali” ogroman broj udžbenika na tržište kojih do sada nije bilo, razmišljamo da sledeće godine svim porodicama sa školskom decom damo novac u vrednosti novog kompleta udžbenika. Pa će neki od njih kupiti nove udžbenike, neko će da uzme polovne, neko će da nasledi od starijeg brata, rođaka, ali će dobiti novac koji će da im služi za početak nove školske godine. To je u proseku oko 150 evra i kada porodica sa troje školaraca dobije 450 evra u septembru da može da kupi udžbenike ili nešto drugo što im je neophodno to je velika stvar. Mislim da tržište udžbenika treba da postoji jer udžbenici ne treba da se bacaju, ali je bio problem što dugi niz godina nije bilo kompleta svih udžbenika i mi smo sada to uradili. I zato ozbiljno razmišljam, da ukoliko budem u prilici, tu meru donesem - precizirao je Šapić.

On je naglasio da donosio odluke i da se ponašao kao da će imati pun mandat baš zbog toga da bi mogao da iza sebe ostavi neke ozbiljne stvari.

- Mislite li da bismo ušli u rekonstrukciju ovolikog broja ulica da sam kalkulisao da svaka tri meseca mogu da budu izbori i da niko neće da vidi da smo bilo šta završili. Jer sada smo isečeni posle godinu i dva, tri meseca, a mnoge stvari i rezultati rada će biti vidljivi u aprilu iduće godine. Između ostalog očekujem da se do kraja novembra postave informativne table na svim stajalištima i da građani imaju informacije o tome gde je vozilo i kada stiže što je bilo nezamislivo u Beogradu, a normalno u evropskim metropolama - rekao je Šapić.

Predsednik Privremenog organa je podsetio da, kada je on to najavljivao, niko mu nije verovao kao ni za mnoge druge stvari.

- Naravno kada se one dese onda ti koji nisu verovali postaju najveći kritičari. Važno je ipak da iza nas koji vodimo grad ostaju neke stvari i da se, kada se podvuče crta, vide neki benefiti koje smo za društvo ostvarili. To mi je veoma važno i u skladu sa tim se ponašam - rekao je Šapić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike