U susret državnom prazniku: Ovako će raditi prodavnice, apoteke, pekare...

09.11.2023

08:38

0

Autor: M.M.

Iako još uvek nije zvanično objavljeno kako će koje državne ustanove raditi, postoji već ustaljena praksa radnog vremena za državne praznike

U susret državnom prazniku: Ovako će raditi prodavnice, apoteke, pekare...
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

U susret Danu primirja u Prvom svetskom ratu promenjeno je radno vreme u mnogim ustanovama i uslužnim objektima.

Iako još uvek nije zvanično objavljeno kako će koje državne ustanove raditi, postoji već ustaljena praksa radnog vremena za državne praznike.

Prodavnice

Svi lanci supermarketa rade uglavnom po uobičajenom radnom vremenu, a praksa je pokazala da je slična situacija i sa STR marketima hrane.

Pexels
 

Pekare

Kada su pekare u pitanju, najveći broj njih radiće kako i do sada, po rasporedu za subotu, ipak manji deo će raditi po skraćenom radnom vremenu od šest ujutru do dva ili četiri sata posle podne.

Pošte

Kada su pošte u pitanju, za državne praznike uglavnom rade samo dežurne pošte u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i drugim većim gradovima, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima – ukupno 39 pošta u Srbiji.

U Beogradu, su obično za državne praznike osim Glavne pošte u Takovskoj 2, i pošte na aerodromu Nikola Tesla, koje rade uobičajeno – non-stop, rade i pošte u tržnim centrima i druge dežurne pošte.

Gradske pijace

Sve pijace koje se nalaze u sistemu JKP „Gradske pijace“ na Dan državnog praznika rade uobičajeno.

Zelene pijace i pijaca cveća "Krnjača" radiće u periodu od 6 do 19 časova, pijaca "Palilula" u periodu od 7 do 21 čas, dok će OTC (otvoreni tržni centar) raditi u periodu od 8 do 16 časova.

Garaže i parking prostori koji se nalaze u okviru pijaca, takođe će raditi po ustaljenom radnom vremenu.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

Banke

Većina banaka neće raditi, biće otvorene samo one u tržnim centrima. Filijale u tržnim centrima će raditi uobičajeno radno vreme.

Prevoz

Javni gradski prevoz za sve državne praznike obično funkcioniše po nedeljnom redu vožnje, pa na ulicama možete da očekujete manji broj autobusa, tramvaja i trolejbusa.

Taksi

Taksisti će, kako je rečeno iz Beogradskog taksija, vožnje naplaćivati po drugoj, skupljoj tarifi, odnosno onoj koja važni nedeljom, noću i tokom praznika.

Pexels
 

Parking servis

JKP "Parking servis" Beograd u subotu, 11. novembra, neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. U subotu će biti zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u ulicama Takovska 31, Mileševska 51 i Bulevaru Milutina Milankovića 134g.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće otvoreni na dan praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate, kao i Služba za prenos vozila.

Od ponedeljka, 13. novembra, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri Korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Tržni centri

Tržni centri radiće po ustaljenom radnom vremenu, od 10 do 22 časa. Bioskopi u tržnim centrima i drugi bioskopi radiće i više nego radnim danima, odnosno po vikend-šemama.

Benzinske stanice

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda za državne praznike obično rade uobičajeno od 00 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najranije od 6.00 do 20.00.

Profimedia
 

Dežurne apoteke

Ukupno pet apoteka "Beograd" je, kao i za svaki praznik, otvoreno za kupce 24 sata. One u centru prestonice, u Nemanjinoj 2 i Kralja Milana 9, u Zemunu u Glavnoj ulici 34, u Bulevaru maršala Tolbuhina broj 30 u Novom Beogradu i u Lazarevcu u Dr Đorđa Kovačevića 27.

Od 8 do 18 sati radiće apoteke "Beograd" na adresama Kneza Danila 16, Koste Manojlovića 6, Krivolačka 4, Patrisa Lumumbe 41, Maje Kujundžić bb, Srpskih udarnih brigada 6, Vojvode Mišića 231 u Obrenovcu, i kraljice Marije 15 u Mladenovcu.

Od 8 do 16 sati radiće apoteka u ulici Kozačinskog 1, a od 8 do 15 sati radiće apoteke u majora Zorana Radosavljevića 4, Jelice Milovanović 2, Novopazarska 43 (ulaz iz Maksima Gorkog 21), Kralja Petra bb i u Nehruovoj 53.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike