Otkriven spomenik generalu Draži Mihailoviću na mestu njegove nekadašnje kuće u Beogradu (FOTO/VIDEO)

17.10.2023

17:08

0

Prostor u prizemlju postao je spomen-soba lideru JVuO

Otkriven spomenik generalu Draži Mihailoviću na mestu njegove nekadašnje kuće u Beogradu (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Danilo Krša

Danas je u Bregalničkoj ulici 24, na mestu nekadašnje porodične kuće komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, generala Dragoljuba Draže Mihailovića, svečano otkriven spomenik posvećen vođi Ravnogorskog pokreta. 

Veliki broj građana okupio se ispred same zgrade u kojoj je otvoren muzej.

24sedam/Danilo Krša
 

Srpske trobojke vijore se na sve strane, četničke uniforme se mogu videti na svakom koraku, a sa razglasa se čuju četničke pesme.

24sedam/Danilo Krša
 

 

Spomeniku Draži Mihajloviću prvi je prišao književnik Matija Bećković.

24sedam/Danilo Krša
 

On se obratio prisutnima.

- Braćo i sestre, dame i gospodo, poštovani Mihajloviću, dragi prijatelji, u Bregalničkoj ulici na mestu gde je bila njegova kuća otkrivamo spomenik bezgrobnog generala Mihajlovića. Njegova ulica se mogla zvati i cerska, i solunska, i albanske golgote i ravogorska, u svakoj bi bilo mesta za njega. Najgori od svih ratova, građanski, bratoubilački, rat je sa samim sobom, takav rat se ne završava u ratu, nego nastvalja u miru što je slučaj u Srbiji - rekao je Bećković.

24sedam/Danilo Krša
 

Iako je originalna kuća porodice Mihailović zamenjena stambenom zgradom, prostor u prizemlju postao je spomen-soba lideru JVuO zahvaljujući inicijativi Patriotskog i ekološkog društva "Naša Drina".

24sedam/Danilo Krša
 

Igor Braunović, predsednik udruženja "Naša Drina", istakao je da su u spomen-sobi izloženi lični predmeti koje je Draža imao sa sobom tokom Drugog svetskog rata. Među eksponatima su se našle njegove naočare, torba, foto-aparat i drugi lični predmeti.

Skulptura đenerala Mihailovića je delo akademika Dragana Radenovića, poznatog srpskog vajara. Na spomeniku, Mihailović je prikazan kako levitira iznad zemlje, oslonjen na nalonj (specijalno postolje na kome stoje bogosluzbene knjige ili celivajuce ikone), simbolišući njegovu stalnu posvećenost dužnosti i ljubavi prema otadžbini.

- Mislio sam da kada dođe ovaj dan da će mi reči same teći, ali sam toliko ophrvan emocijama da ne znam šta bih rekao osim da danas ispred vas stoji dečak sede kose i brade koji je konačno dosanjao dečački san. Nemojte da nas neko dovede do toga da ne znamo ko smo i šta smo. Treba i mora doći do pomirenja. Mi gotovo da danas nemamo više sa kim da se pomirimo, mi smo se vratili svojoj veri i naciji. Živ je Draža umro nije dok je srpstva i Srbije. Svi su danas stali pod jedan barjak. Došla su sva braća širom srpskih zemalja i svi smo skromni i spremi na kompromise, ne želimo baš carstvo Dušanovo al nećemo ni sa ovim sada da se zadovoljimo - rekao je Braunović.

24sedam/Danilo Krša
 

Braunović je naglasio značaj ove inicijative, ističući da general Mihailović nema poznato mesto počinka. 

- Ovo je naš način da odamo počast velikom ratniku i da mu damo mesto koje zaslužuje u srpskoj istoriji, rekao je Braunović u najavi samog događaja.

Očekuje se da će spomen-soba postati značajno mesto posete za sve one koji žele da se podsete na doprinos i žrtvu Draže Mihailovića u srpskoj istoriji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike