Šapić: Toplodalekovod Obrenovac - Novi Beograd obezbediće potpunu energetsku nezavisnost, stabilnost i sigurnost prestonice

11.10.2023

15:24

0

Gradonačelnik je podsetio da su u januaru počeli radovi na EPS-ovim postrojenjima, te da je ova kompanija otpočela sa pripremama instalacija za ovaj veliki i kompleksan projekat

Šapić: Toplodalekovod Obrenovac - Novi Beograd obezbediće potpunu energetsku nezavisnost, stabilnost i sigurnost prestonice
Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, vršilac dužnosti direktora JKP-a „Beogradske elektrane” Vanja Vukić i u ime kompanije „Power Construction Corporation of China” Jang Bo potpisali su danas u Starom dvoru Aneks ugovora o projektu izgradnje vangradskog toplovoda Obrenovac - Novi Beograd.

Šapić je rekao da je danas važan dan za Beograđane, naročito za stanovnike Novog Beograda, kao i za čitav energetski sistem prestonice. To znači, dodao je, potpunu nezavisnost, stabilnost i sigurnost po pitanju grejanja i energetske stabilnosti.

- Sada više nisu ni važni razlozi zbog čega toplodalekovod već nije zaživeo i uveliko nam ne isporučuje toplotnu energiju. Verujem da su se sada stekli uslovi i da će za dve godine Beograd konačno dobiti ono što se čeka više od 30 godina. Nećemo zavisiti od drugih, već ćemo imati svoju toplotnu energiju, bićemo direktno povezani sa elektranom u Obrenovcu. Samo na taj način ćemo moći da grejemo više od pola Novog Beograda - pojasnio je Šapić.

On je podsetio da su u januaru počeli radovi na EPS-ovim postrojenjima, te da je ova kompanija otpočela sa pripremama instalacija za ovaj veliki i kompleksan projekat.

- Već smo dobili građevinsku dozvolu i spremamo se da radimo cevi preko Obrenovačkog mosta. S obzirom na to da toplodalekovod prolazi i pored Surčina, a predstoje veliki radovi u tom delu grada zbog izgradnje sajma, stadiona i propratne infrastrukture, možemo reći da će korist od takvog načina grejanja imati i ova opština. Kao uprava Grada nastavićemo da logistički i na svaki drugi način pratimo ovaj projekat jer je on od izuzetne energetske važnosti za Beograd - istakao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Šapić je ovom prilikom rekao da će grejna sezona u Beogradu početi na vreme, 15. oktobra, i naveo da zahvaljujući stabilnoj, sigurnoj i racionalnoj državnoj politici građani ne moraju da brinu o energentima.

Vršilac dužnosti direktora JKP-a „Beogradske elektrane” Vanja Vukić zahvalio je svima koji su podržali donošenje ovog aneksa, pre svega gradonačelniku Aleksandru Šapiću, partnerima iz kompanije „Power Construction Corporation of China”, Ministarstvu energetike, Ministarstvu finansija, Vladi Republike Srbije, kao i Gradu Beogradu.

- Ovo je veliki dan za JKP „Beogradske elektrane” jer se ostvaruje višedecenijski san o izgradnji vangradskog toplovoda Obrenovac – Novi Beograd. Ovo preduzeće će preuzeti 600 megavata toplotne energije iz termoelektrane „Nikola Tesla” i dovesti je do Novog Beograda. To znači energetsku stabilnost, ali ovaj ugovor podrazumeva i izgradnju 30 kilometara trase, odnosno 60 kilometara cevi. Ovih 600 megavata toplotne energije znači više od polovine instalisane snage toplane na Novom Beogradu, naše najveće toplane u sistemu „Beogradskih elektrana”. Moći ćemo da snabdemo Novi Beograd celokupnom toplotnom energijom iz termoelektrane „Nikola Tesla” - rekao je Vukić, dodavši da će se ovaj projekat i završiti u roku od dve godine.

Predstavnik kompanije „Power Construction Corporation of China” Jang Bo je izrazio zahvalnost Gradu Beogradu i Vladi Republike Srbije na dosadašnjoj saradnji.

- Naša kompanija je preduzela sve da ubrza procedure za što skorije započinjanje projekta. Verujemo da ćemo uz saradnju i podršku Vlade, Grada Beograda i svih drugih učesnika ovaj projekat uspešno i na vreme završiti - istakao je Jang Bo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike