Zvuk pirotehnike godišnje ubije oko pet hiljada ljubimaca: Psi često pomisle da su petarde igračke ili hrana

31.12.2020

18:23 >> 12:04

0

Kod kučića čulo sluha je daleko razvijenije od ljudskog, tako da su oni mnogo osetljiviji na glasne zvuke, naročito one iznenadne i intezivne

Zvuk pirotehnike godišnje ubije oko pet hiljada ljubimaca: Psi često pomisle da su petarde igračke ili hrana
Copyright Pixabay/ Mirko Sajkov

Zvuk petardi učestali je zvuk tokom novogodišnjih praznika, čija buka zaplašuje malu decu, a može stvoriti i kobne posledice za starije sugrađane, posebno srčane bolesnike, ali i naše kućne ljubimce. Procenjuje se da od srčanog udara, izazvnog zvukom pirotehničkih sredstava, godišnje u Srbiji umre oko pet hiljada pasa, a tri puta više četvoronožnih prijatelja, usled straha, pobegne od kuće.

Prednovogodišnji period najstresniji je za sve kućne ljubimce i napuštene životinje, jer je kod pasa čulo sluha je daleko razvijenije od ljudskog, tako da su oni mnogo osetljiviji na glasne zvuke, naročito one iznenadne i intezivne, poput zvuka petardi i vatrometa, te oni kod njih izazivaju veliki stres i osećaj straha.

Pixabay

Iz JKP “Veterina Beograd” za 24sedam kažu da za životinje, petarde i vatrometi mogu biti strašno iskustvo, ali da im mi možemo pomoći da se osećaju ugodnije u tim trenucima.

– Psu može da se pomogne tako što ćete ga u šetnju izvoditi ranije, kako bi izbegli da izlazite napolje kada je pucanje najintenzivnije. Za ljubimce koji se boje i drhte bi trebalo pripremiti posebnu prostoriju gde će zvukovi i bljeskovi spolja biti smanjeni na najmanju moguću meru, jer na žalost, niko ne može da se izleči od straha – kažu za 24sedam iz ovog komunalnog preduzeća.

Unsplash

Oni ističu da nije redak slučaj da psi pomisle umesto petardi da su hrana ili igračka, te tako mogu da zadobiju ozbiljne povrede, u nekim situacijama i fatalne po život.

– Najčešće su povrede usana, ušiju i njuške. Često dolazi i do opekotina, ali u poslednjih godinu, dve dana sve je manje slučajeva u kojima psi stradaju od pirotehničkih sredstava. Izgleda da su ljudi počeli da razumeju da je bacanje petardi iživljavanje i da pirotehnička priča nema više taj značaj u proslavi Nove godine – kažu iz “Veterine Beograd” i dodaju da smatraju da je potrebno najozbiljnije sankcionisti svakoga ko baca petarde.

Kod pasa, strah od glasnih zvukova je uobičajeni, a studije su pokazale da čak 49 odsto pasa ima neku vrstu straha od jakih zvukova, a tek se četiri odsto oporavi od toga bez stručne pomoći.

Pročitajte još:

Pokrenuta peticija

Inicijativa “Kreni-promeni” pokrenula je kampanju kojom ukazuje na opasnost od upotrebe pirotehnike gde najviše stradaju deca i životinje.

– Deljenjem ove peticije širimo svest kod građana o opasnosti pirotehnike i njenim posledicama. Odmah nakon Nove godine peticiju ćemo predati ministru policije kako bi se formirala “Radna grupa” koja bi predložila konkretne mere kako bi se ovaj problem pre svega preventivno rešio – navodi se u saopštenju inicijative.

Peticiju možete pročitati i potpisati ovde.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike