Nemar, loše instalacije i opušak cigarete: Kako su tri požara obeležila jednu dekadu u Beogradu

23.08.2021

07:27 >> 08:15

0

Požari u novobeogradskom Bloku 70 i na deponiji u Vinči podsetili su građane na nekadašnje velike vatrene stihije

Nemar, loše instalacije i opušak cigarete: Kako su tri požara obeležila jednu dekadu u Beogradu
Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

Dva požara koja su se dogodila u novobeogradskom Bloku 70, kada je do temelja izgoreo kineski tržni centar, i na deponiji u Vinči, podsetila su Beograđane na tri velike vatrene stihije koje su obeležile osamdesete godine prošlog veka.

Najpre je usred zime 1973. izgorela robna kuća “Ferum” na tadašnjem Trgu Marksa i Engelsa (današnji Trg Nikole Pašića), zatim konstrukcija nad glavnom salom novoizgrađenog Sava centra na Novom Beogradu, kao i poslednja tri sprata Doma štampe na Trgu republike.

Dobro organizovana vatrogasna služba u prestonici uspela je da izađe na kraj sa sve tri vatrene stihije koje su šokirale i duboko uznemirile građanstvo, a uzroci za izbijanje plamena, prema zvaničnim informacijama, posebno u slučaju Sava Centra, bili su – nemar i loše električne instalacije.

Na minus 10 vatra je zahvatila “Ferum”

24sedam/Katarina Mihajlović

Prvi u nizu nekoliko požara koje su Beograđani dobro upamtili dogodio se u zoru 12. decembra 1973. godine.

Na zimskoj temperaturi od minus 10 stepeni niko nije očekivao da može da se zapali tada vrlo popularna prodavnica “Ferum”.

Vatra se pojavila u šest ujutru u podrumu prodavnice, magacinu i skladištu robe. Više od 30 vatrogasaca, sa devet cisterni, duže od jednog časa borilo se sa vatrenom stihijom. Iako su stigli samo nekoliko minuta posle poziva, vatrogasci pre sedam časova nisu mogli da počnu sa gašenjem, jer je podrum bio zaključan, a ključa nije bilo.

Printscreen/Stari Beograd

Tek pošto su posle izvesnog vremena probijena vrata i razbijeno staklo na izlogu, vatrogasci su mogli da uđu.

U skladištu koje je izgorelo bili su kuhinjski nameštaj i uređaji za domaćinstvo, a vrednost robe procenjena je na oko dva miliona ondašnjih dinara.

Kasnije pretpostavke su bile da je požar ipak bio izazvan eksplozijom kotlova za centralno grejanje koji se nalaze veoma blizu prostorija sa robom.

Izgoreo krov “hrama socijalizma”

Sećam se: Beograd – 1976/79. godineTokom izgradnje Sava centra dogodio se požar. Svima koji su to fotografisali…

Posted by Dragoljub Zamurovic Photography on Уторак, 10. август 2021.

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka Sava centar postao je simbol prestonice i kako je govorio njegov prvi direktor Miloje Popović – hram socijalizma.

Pred sam završetak gradnje zgrade Velike dvorena na jednom delu krovne konstrukcije došlo je do požara prilikom postavljanja poslednjeg sloja izolacije.

Pred očima zapanjenog Beograda, jer se ogromna vatra videla iz skoro svih delova grada, velelepni objekat, brzo je gutala vatrena stihija. Tog 13. maja 1978. samo zahvaljujući požrtvovanosti radnika na gradilištu i svih beogradskih vatrogasaca plamen je nekako bio ugašen.

Sava centar

Posted by Stare slike Novog Beograda on Субота, 26. децембар 2015.

S obzirom na ogromnu političku važnost, Sava Centra su već od prvog dana nadzirali pripadnici tajne policije iliti državne bezbednosti.

Kada je vatra buknula, oni su se rastrčali i sprečavali fotografisanje požara, čak i profesionalnim foto-reporterima, usled čega je ostalo veoma malo fotografija ovog događaja.

Takođe, i zbog činjenice da je tadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito otvorio objekat, tajna policija je sprečila da se rezultati istrage pojave u javnosti, ali i da mediji previše pišu o nesreći.

Od dva sprata u Knez Mihailovoj ostalo – zgarište

Nekada atraktivan vidikovac, pogled na veliki deo grada, terasa-restoran na krovu Doma štampe (palata "Inex", arh.Ratomir Bogojević), sredinom šezdesetih:

Posted by Crno-beli Beograd on Уторак, 16. април 2019.

Poslednja tri sprata tadašnjeg Doma štampe, koji se nalazio na početku Knez Mihailove ulice, potpuno su uništena, a od poslovnih prostorija “Intereksporta” i “Jugoslovenske knjige” na sedmom, osmom i devetom spratu, u strogom centru prestonice, ostalo je samo zgarište. U vatrenoj stihiji izgoreo je celokupan inventar i vredna poslovna dokumentacija.

Pročitajte još

Vatrogasc iz Vatrogasne brigade i Matice Zemun, stigli su za nekoliko minuta, a oko bloka palate “Albanija” bilo je postavljeno čak 30 vozila. Vodeni mlazevi iz dva topa bili su upereni u vatrenu stihiju sve do 1.10, kada je umesto plamena počeo da isparava usijani beton i čelik.

Milicioneri Gradskog SUP-a su evakuisali pospane stanare u roku od nekoliko minuta i izneli sav zapaljiv materijal.

Na ovom mestu nalazile su se i poslovne prostorije “Ineksa”, a vatra je čak stigla da zahvati i čuvenu zgradu “Albanije”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike