Mesec dana nakon što je dečak ostavljen u autobusu, roditelji još uvek bez prijave

27.08.2021

20:43

0

Autor: A.S.

U Prvo osnovno javno tužilaštvo je do sada samo stigao izveštaj iz policije, a čeka se i izveštaj Centra kako bi se donela odluka o krivičnoj prijavi

Mesec dana nakon što je dečak ostavljen u autobusu, roditelji još uvek bez prijave
Copyright Ilustracija/ Profimedia

Sutra će biti tačno mesec dana kako je u autobusu na liniji 35l pronađeno dete (4) bez nadzora starije osobe, a osim što je dečak V. H. zbrinut, još nije poznato imaju li roditelji kompetencije da zadrže dete, i da li će protiv njih biti podneta krivična prijava ili ne.

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, kako je rečeno, sproveo je postupak procene roditeljskih kapaciteta, ali izveštaj o tome još nije dostavljen Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, koji bi upotpunio dokumentaciju, te na osnovu svega donelo odluku o podnošenju krivične prijave.

Pročitajte još:

Dečak je, da podsetimo, u autobusu pronađen u sredu, 28. jula oko 15 časova. Jedan od putnika pitao je vozača čije je dete, na šta je on rekao da i on to gleda, odmah je o svemu obavestio policiju, a ona Hitnu pomoć. U trenutku pronalaska, dečak je spavao

Centar za socijalni rad je preuzeo brigu o detetu, i pokrenuo postupak kontrole u okviru koje je proveravano pod kojim uslovima je dete ostalo samo, uslovi u kojima dete živi, kompetencije roditelja, kao i da li je dečak zanemarivan i zlostavljan.

U Prvo osnovno javno tužilaštvo je do sada o svemu stigao izveštaj samo iz policije, a čeka se, kako je rečeno u tužilaštvu izveštaj Centra kako bi se donela odluka o krivičnoj prijavi, piše Telegraf.

– 4. avgusta 2021. godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, po nalogu dežurnog zamenika javnog tužioca, Policijska stanica Stari grad dostavila je izveštaj u vezi predmetnog događaja. Po dobijanju izveštaja nadležnog Centra za socijalni rad, tužilaštvo će odlučiti o krivičnom gonjenju roditelja deteta – rečeno je nedavno u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, kojem još nije stigao izveštaj Centra za socijalni rad.

Ovaj medij se tim povodom juče ponovo obratio Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu pitanjem kada će predati izveštaj policiji.

– Stručni tim mesno nadležnog organa starateljstva je sproveo postupak procene roditeljskih kapaciteta i u skladu sa tim primenjuje zakonom propisane mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju zaštite najboljih interesa deteta i porodice – rečeno je u Gradskom centru.

Na pitanje kada će poslati tužilaštvu izveštaj, i šta je pokazala kontrola da li su roditelji kompetentni, da li je dete zanemarivano, eventulano zlostavljano, osgovora nema, osim:

– Što se tiče postupanja u odnosu na zahteve Prvog osnovnog javnog tužilaštva, organ starateljstva postupa u skladu sa zakonom i svojom nadležnošću.

Pročitajte još:

Inače, kao što je već pisano, kada je dečak pronađen, roditelji uopšte nisu bili prijavili nestanak deteta.

– Tek kada je policija došla do njih, majka je počela da pravi dramu kako joj je nestalo dete, pritom, bila je u alkoholisanom stanju – kazao je tada izvor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike