Od srede veći broj vozila na ulicama: Uspostavlja se zimski red vožnje javnog gradskog prevoza

28.08.2021

09:25 >> 09:30

0

Autor: Jovana Vrećo

Biće više polazaka i manje će se čekati na prevoz i na prigradskim, ali i na lokalnim linijama

Od srede veći broj vozila na ulicama: Uspostavlja se zimski red vožnje javnog gradskog prevoza
Javni prevoz/Ilustracija - Copyright M.M./ATAImages

Od srede, 1. septembra na snagu stupa zimski red vožnje, pa će na gradskim ulicama biti mnogo više autobusa, tramvaja i trolejbusa.

To znači da će biti više polazaka i da će se manje čekati na prevoz i na prigradskim, ali i na lokalnim linijama.

Kao i svake godine, sa polaskom đaka u školu, menja se režim rada linija javnog prevoza iz letnjeg u zimski, kako bi se bolje opslužili putnici. Kako za “Novosti” kažu u Sekretarijatu za javni prevoz, zimskim redom vožnje predviđeno je da u okviru integrisanog tarifnog sistema, radnim danom saobraća ukupno 1.635 vozila, subotom 1.050, a nedeljom 935 vozila.

– Od navedenog broja, 1.375 vozila će saobraćati na gradskim linijama. Na ulicama će u jutarnjem i popodnevnom špicu biti 1.159 autobusa, 130 tramvaja, 80 trolejbusa, četiri elektrobusa. Na prigradskim linijama do Obrenovca, Lazarevca, Mladenovca, Sopota i Barajeva kao i na lokalnim linijama u ovim opštinama voziće ukupno 260 autobusa – kažu u Sekretarijatu, prenose “Novosti”.

Pročitajte još:

Na opterećenijim linijama, sa više polazaka, sada će se na prevoz čekati od pet do sedam minuta, dok se letos čekalo i po 10 minuta. Na onim linijama koje imaju ređe polaske, sada će se na autobus čekati 10 minuta, umesto 15 i 20 minuta.

Sa uvođenjem zimskog reda vožnje, ukidaju se letnje linije koje su Beograđane vozile do Ade Ciganlije i do vrha Avale. Tako će oni koji imaju višak slobodnog vremena ili žele da i posle 1. septembra provedu vikend na ovim letovalištima, morati drugim linijama ili da pešače.

Sve dok bude lepo vreme, duž pešačke zone oko Knez Mihailove ulice voziće dva mini-vozila – “vrabac”.

Milos Tesic/ATAImages

Ovaj broj vozila koji će od srede biti u saobraćaju znači da nema nikakvih redukcija, koje su gradske vlasti uvodile usled loše epidemiološke situacije.

Podsećamo, do 8. aprila je važila redukcija polazaka posle 20 časova, a kako je navedeno, da li će to opet da se desi, zavisi od povećanja broja zaraženih koronavirusom.

Nema izmene tramvajskih trasa

Postavljanje senzora na tramvajskoj mreži duž Ulice vojvode Stepe, najavljeno za vikend, zbog čega tramvaji ne bi saobraćali ovom ulicom, odloženo je zbog lošeg vremena.

Zbog hitnih radova raskrsnica ulica Stevana Sinđelića, Partizanske i 20. oktobra u Malom Mokrom Lugu je zatvorena, a do ponedeljka su izmenjene trase linija 308 i 308N.

Do ponedeljka, autobusi 46 i ADA4 voze ulicama: Mirijevski venac, Rableova, Matice srpske, Milana Rakića. I vozila 49 i 50 voze izmenjenom trasom sve do 31. oktobra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike