Pazi, snima se: Završni kadrovi filma o Tomi Zdravkoviću na lokaciji u Beogradu (FOTO)

21.12.2020

08:00 >> 09:53

0

Autor: Jovana Vrećo

Prve klape filma o legendarnom pevaču, o počecima njegove karijere, ali i celokupnom životu, snimljene su sredinom leta u Valjevu

Pazi, snima se: Završni kadrovi filma o Tomi Zdravkoviću na lokaciji u Beogradu (FOTO)
Copyright Profimedia/Printscreen

Zastava sa petokrakom, stojadin i tabla na kojoj piše Sarajevo “krasili” su proteklog vikenda Ulicu Vojvode Vlahovića u Beogradu, gde se snimaju neki od poslednjih kadrova filma “Toma”, o najvećem boemu među pevačima narodne muzike –  Tomi Zdravkoviću.

Letos se, u prestonici, snimanje odvijalo u hotelu na Avali koji je “glumio” legendarni beogradski hotel “Bristol” iz 70-ih godina prošlog veka, a tokom avgusta oživljene su scene kada je Toma stigao u Radio Beograd, zajedno sa drugim pevačkim veličinama.

Snimalo se širom Srbije

Prve klape filma o Tomi, o počecima njegove karijere ali i celokupnom životu, pale su sredinom leta u Valjevu. Snimano je i nekoliko scena u Prijepolju, Priboju, Zrenjaninu, a glumačka ekipa je imala kadrove i na nekim lokacijama u inostranstvu. Paralelno sa filmom snimala se i serija.

Pesnika tuge, kako su ga zvali, u ovom filmskom ostvarenju oživeće Milan Marić, a uz njega, u ulozi Silvane Armenulić, biće Tamara Dragićević.

Pored Tome i Silvane, u filmu će se kao likovi pojaviti mnogi poznati umetnici tog vremena: Dragan Nikolić, Predrag Živković Tozovac, Lepa Lukić, Bora Todorović, Zoran Radmilović i mnogi drugi.

Na scenariju su radili Nikola Pejaković, Dragan Bjelogrlić, Zoran Lisinac i Maja Todorović.

Toma kao glumac

Toma se pojavljivao i u nekoliko filmova, pre svega kao pevač, ali i kao glumac u “Balkan ekspresu”, “Kako je propao rokenrol” i “Bolje od bekstva”, serijama “Bolji život” i “Doktorka na selu” i humorističkom serijalu ” Top listi nadrealista”.

Toma Zdravković (1938 – 1991)

Toma Zdravković rođen je 20. novembra 1938. godine u Aleksincu. Njegov otac Dušan bio je mesar, a majka Kosana domaćica. Imao je tri brata: Aleksandra, Ivana i Novicu i sestru Mirjanu. Pre početka Drugog svetskog rata, sa porodicom se preselio u selo Pečenjevce, blizu Leskovca.

Završio je osnovnu školu i kurs za traktoristu. Pevačku karijeru započeo je u Leskovcu. Kada je imao 20 godina upoznao je pevačicu Silvanu Armenulić, koja ga je odvela u kafanu “Radan” i pomogla mu da nauči narodne, zabavne i starogradske pesme.

Potom se uputio u tuzlanski hotel “Bristol”, gde je pet godina iz večeri u veče punio salu. Tu je upoznao plavušu Slavicu u koju se zaljubio, ali ju je zbog crnke Olgice napustio. Potom je Olgicu zaprosio i 22. novembra 1963. godine su dobili ćerku Žaklinu. Međutim, posle nekoliko meseci su se razveli u Osijeku.

Karijeru je nastavio u niškom hotelu „Park“, a zatim u beogradskom „Gradskom podrumu“ gde je upoznao Milicu, koju je vrlo brzo oženio. Tada je Toma prestao da vodi boemski život, ali ne zadugo. U februaru 1970. godine Toma se vratio svojim “porocima” i razveo se od Milice.

Toma Zdravković Printscreen RTV

Posle dve godine, u Budvi se zaljubio u Cetinjanku Nadu sa kojom se vrlo brzo venčao, ali je i taj brak kratko trajao.

Ostavši bez dinara i uveren da će brzo umreti zbog zdravstvenih problema, pobegao je prvo u Ameriku, a potom je decembra 1974. godine otišao u Kanadu. Tamo je upoznao i oženio frizerku Gordanu. U Torontu mu se rodio sin Aleksandar.

Kasnije se vratio u zemlju i pevao u Hotelu “Šumadija” i po kafanama na Ibarskoj magistrali. Februara 1982. u beogradskom Domu sindikata održao je svoj prvi solistički koncert posle 26 godina bavljenja muzikom.

Uprkos narušenom zdravstvenom stanju, 1987. godine je započeo turneju čiji je slogan bio „Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića“.

Ipak, bolest ga je ubrzo prikovala za postelju. Posle sedamnaest godina borbe sa kancerom prostate, preminuo je 30. septembra 1991. godine u Beogradu.

Za sve što je za njega učinila za života, odužio se i Silvani Armenulić napisavši joj legendarnu pesmu “Šta će mi život”. Nadživeli su ga njegovi hitovi, od “Danke” i “Branke”, do “Da l ‘je moguće”, “Tužnog leta”, “Evo već je jesen”, “Kafana je moja sudbina”, “Dotak’o sam dno života”…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike