Probijen rok za izgradnju pasarele kod Ade Ciganlije, krivac korona

16.09.2020

15:54 >> 16:07

0

Izgradnja pasarele prvi put je planirana 2009, zatim 2017. godine, a radovi su konačno počeli krajem maja ove godine

Probijen rok za izgradnju pasarele kod Ade Ciganlije, krivac korona
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Rok za izgradnju dugoočekivane pasarele kod poznatog beogradskog kupališta – Ade Ciganlije, koji je bio predviđen za avgust, probijen je. Prema rečima izvođača radova, razlog tome je pandemija koronavirusa, a oni se nadaju da će sve biti gotovo u oktobru.

Čeličnu konstrukciju preko Radničke ulice montirali su inženjeri kompanije “Bauwesen”, koji su za jedan domaći list objasnili da je trebalo da radovi budu završeni u avgustu, ali da je pandemija koronavirusa pomerila rokove.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Čelik specifičnih profila, kojim premošćavamo ulice, nabavili smo u Luksemburgu. Zbog situacije sa virusom, isporuka je kasnila. Čelik nam je stigao tek pre nekoliko dana, i već ovog vikenda, odnosno tokom noći do ponedeljka, montiraćemo konstrukciju. Sledećeg vikenda, ako dobijemo dozvolu od Sekretarijata za saobraćaj, premostićemo i Paštrovićevu. Zatim slede radovi na montiranju ograde, LED rasveti… Pasarela bi u rad trebalo da bude puštena u novembru, ali ćemo se truditi da posao završimo i pre tog roka, u oktobru – navode u ovoj kompaniji.
Pasarela će premostiti jedan od najopterećenijih pešačkih prelaza, na ukrštanju Radničke i Paštrovićeve ulice, a sanacija bi trebalo da unapredi i osigura bezbednost pešaka i protok saobraćaja.

Ova saobraćajnica će dobiti pešački most koji će imati dva kraka dužine 104 metra. Sastojaće se od tri pristupa: duž Paštrovićeve uz tržni centar “Ada mol” (lift i stepenište), u Radničkoj sa strane sadašnje autobuske stanice (lift i stepenište) i na strani Ade Ciganlije (lift i stepenište).

Gradnju pasarele finansira investitor tržnog centra, kompanija “GTC Srbija” koja je sa Gradom zaključila ugovor o donaciji, a vrednost investicije je oko milion evra. Poslove stručnog nadzora obavlja Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Zavod bez odgovora

Izgradnja pešačkog mosta bila je planirala prvi put 2009, zatim 2017. godine, a radovi su konačno počeli krajem maja ove godine, tačno godinu dana nakon otvaranja TC “Ada mol”.

Deo pasarele nalazi se ispred samog ulaza u Upravnu zgradu Šećerane, koja je zaštićena kao kulturno-istorijsko dobro.

Portal “24sedam.rs” pitao je nadležne u Zavodu za zaštitu spomenika da li je izvođač radova dobio dozvolu da deo pasarele gradi na prostoru Šećerane, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike