Ugostitelji jedva preživljavaju zbog korone

14.10.2020

09:46 >> 11:45

0

Autor: Jovana Vrećo

Kao pomoć, Grad za jul i avgust prepolovio cene zakupa lokala

Ugostitelji jedva preživljavaju zbog korone
Copyright Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Ugostiteljstvo, kao jedna od najprofitabilnijih grana privrede, teško je pogođeno pandemijom koronavirusa, koja i dalje „diktira“ uslove rada i isplativost poslovanja u tom sektoru. Kao nikada pre, ne računajući ratove, vlasnici beogradskih restorana, kafana, kafića i klubova prinuđeni su da „triput mere a jednom seku“, pokušavajući da „prežive“ udar pošasti koja je obeležila čitavu ovu godinu, a preti da će „gospodariti“ i 2021.

Njihova borba za očuvanje biznisa i gole egzistencije počela još sa uvođenjem vanrednog stanja, pre pola godine, a situacija se delimično popravila posle 4. maja, kada su ugostiteljski objekti ponovo otvoreni. Tada je izgledalo kao da će stvari ići nabolje, jer nije postojalo ograničenje radnog vremena, a lokalima su preporučene mere opreza kojih bi trebalo da se pridržavaju – povećan razmak između stolova, ograničen broj ljudi u zatvorenom, dezinfekcija prostora i opreme…

I tek što su se, koliko-toliko, oporavili od martovskog i aprilskog udara po pazarima, naglo je skočio broj zaraženih koronom u Srbiji, a Vlada je, krajem juna, uvela obavezne mere – nošenje zaštitnih maski u zatvorenom, ali i za ugostitelje najtežu naredbu – ograničeno radno vreme do 23 časa. Skraćeno radno vreme drastično je smanjilo obim posla, a neke „kafedžije“ u Beogradu su čak i privremeno zatvorile objekte.

Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlovic

Početkom ovog meseca radno vreme je produženo, pa u lokalima gosti mogu da borave do ponoći, dok se bašte zatvaraju sat kasnije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je da bi trebalo da produžetak radnog vremena ugostiteljima da priliku da prežive, ali i da su mere oročene na 40 dana i da će se na nedeljnom nivou pratiti stanje u vezi sa koronavirusom. Uporedo su najavljene i pojačane kontrole rada.

Pomoć Grada

Izlazeći u susret beogradskim ugostiteljima, Grad je za jul i avgust za 50 odsto smanjio cene zakupa objekata koji su vlasništvo Beograda. Takođe, početkom avgusta dozvoljeno je proširenje bašti ugostiteljskih objekata, pa je, na primer, na opštini Vračar bilo dozvoljeno postavljanje stolova i na parking-mestima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike