Nova deponija u Vinči: Struja i toplotna energija iz otpada

14.10.2020

17:19 >> 14:00

0

Gasovi koji se nalaze u deponiji biće iskorišćeni za grejanje Beograđana

Nova deponija u Vinči: Struja i toplotna energija iz otpada
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nova sanitarna deponija koja se trenutno gradi u Vinči biće završena do kraja ove godine, a u toku je i izgradnja kombinovanog postrojenja za proizvodnju energije iz otpada čiji će radovi biti gotovi do 2022. godine. U okviru projekta biće izgrađena i postrojenja za građevinski otpad i prečišćavanje procednih voda.

Deponija u Vinči počela je da radi sredinom sedamdesetih godina prošlog veka i na nju se svakog dana dopremi oko 1.500 tona smeća. Trenutno je, prema mišljenu mnogih stručnjaka, jedna od najvećih neuređenih deponija u Evropi, koja se prostire na 130 hektara zemlje.

Izgradnja novog postrojenja, na kojoj je trenutno angažovano više od 300 radnika, predstavlja model javno-privatnog partnerstva vrednog 370 miliona evra i obezbediće savremeni sistem upravljanja otpadom za grad od 1,7 miliona stanovnika.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, u postrojenju će se proizvoditi struja iz otpada, kao i toplotna energija. Takođe, naglasio je i da Grad Beograd već uveliko radi dalekovod od toplane na Konjarniku do Vinče.

– Koristićemo gasove deponije za grejanje Beograda i time rešiti još jedan problem, a to su požari koji se pojavljuju na staroj deponiji – naveo je Vesić.

Do kraja godine, istakao je on, Beograd će dobiti novu deponiju i postrojenje za preradu građevinskog otpada, a onda sledi zatvaranje stare deponije.

Postrojenje za proizvodnju energije iz otpada će doprineti smanjenju zavisnosti Beograda od uglja, a takođe će smanjiti i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Imaće kapacitet za tretman 340.000 tona komunalnog otpada godišnje, dok će postrojenje za preradu građevinskog otpada tretirati 200.000 tona godišnje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike