Nelegalni zid koji je ugrozio Muzej Jovana Cvijića još netaknut

14.10.2020

10:51 >> 15:24

0

Zbog bespravne gradnje susedne jednospratnice investitor dobio krivičnu prijavu, ali nezakonito podignut objekat nije uklonjen

Nelegalni zid koji je ugrozio Muzej Jovana Cvijića još netaknut
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Zid Memorijalnog muzeja Jovana Cvijića, na Starom gradu, srušen je sredinom maja prilikom bespravne gradnje jednospratnice u Ulici Jelene Ćetković 3, a protiv investitora je podneta krivična prijava. Iako je građevinska inspekcija naložila uklanjanje nezakonito izvedenih radova, to se, međutim, nije desilo.

Investitor „Kopitareva bašta” d. o. o. dobio je dozvolu od Opštine Stari grad da obnovi fasadu i sanira krov na objektu koji deli zid s muzejom. Međutim, bespravno je nadogradio jednospratnicu, a posledica toga su srušen zajednički zid i oštećenja na pomoćnim objektima rodne kuće srpskog naučnika, koja je pod zaštitom države.

Građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda ustanovila je 11. oktobra 2019. da se radovi izvode po rešenju koje je izdalo Odeljenje za građevinske poslove Opštine Stari grad i kojim se “Kopitarevoj bašti” odobravaju sanacija i investiciono održavanje uličnog prizemnog objekta.

– Navedena sanacija i investiciono održavanje podrazumevali su zamenu drvene krovne konstrukcije, zamenu krovnog pokrivača – crepa u dimenzijama postojećeg krova, restauraciju ulične fasade, popravku i bojenje stolarije i bravarije, zamenu svih limenih opšivki, horizontalnih i vertikalnih oluka, kao i restauraciju ulazne kapije – naveli su, za 24sedam, u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Foto:24sedam/ Katarina Mihajlović

U Sekretarijatu dodaju da je građevinski inspektor prilikom vršenja vanrednog inspekcijskog nadzora ustanovio da je u toku izvođenja radova odstupljeno od izdatog odobrenja, te je rešenjem naredio investitoru da obustavi radove.

– Podneta je krivična prijava nadležnom tužilaštvu. Dalje, u toku postupka, građevinska inspekcija je zakazala izvršenje rešenja o uklanjanju bespravno izvedenih radova na predmetnom objektu – rekli su u Sekretarijatu.

Povodom ovog slučaja oglašavao se i tadašnji predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać, koji je za domaće medije rekao da uvidom u dozvolu ne postoji saglasnost za rušenje.

– Odgovornost za radove van dozvole je u potpunosti na građevinskoj inspekciji, tako da je apsolutna odgovornost na gradonačelniku Zoranu Radojičiću i gradskim službama – naveo je Bastać.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike