Grad Beograd obeležio Svetski dan Roma! Vidović: Treba bolje upoznati romsku kulturu

05.04.2023

18:28

0

Autor: Lj. S.

Svečanost je održana u zgradi opštine Vračar

Grad Beograd obeležio Svetski dan Roma! Vidović: Treba bolje upoznati romsku kulturu
Copyright Beoinfo

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, u ime grada Beograda, čestitala je Svetski dan Roma i poručila da ovaj dan predstavlja priliku da se pokaže bogatstvo romske kulture i istorije, da se sa njom treba bolje upoznati i govoriti o romskom doprinosu našem društvu, saopštio je Beoinfo.

Ona je danas na svečanosti, u zgradi opštine Vračar, povodom Međunarodnog dana Roma, rekla da građani romske nacionalnosti čine u Beogradu najbrojniju nacionalnu manjinu, a kako bi se unapredio njihov položaj Grad je doneo Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada za period od 2022. do 2032. godine.

Beoinfo
 

- To je prvi takav dokument koji je donesen u Beogradu, a takođe usvojen je i Akcioni plan za ovu strategiju za period od 2022 do 2024. godine u čijoj su izradi učestvovali predstavnici romskih udruženje kao i Nacionalni savet romske nacionalne manjine - rekla je Vidović i dodala da ovakva dugoročna strategija pokazuje nameru grada da se položaju Romske manjine u narednom periodu posveti dužna i preko potrebna pažnja.

Prema njenim rečima, kako prenosi Beoinfo, treba ispuniti ciljeve sadržane u strategiji, a koji se odnose na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, stanovanje.

- U našem gradu primenjuju se različite mere podrške kojim se ostvaruju brojna prava u oblasti socijalne zaštite kao i različite afirmativne mere u pristupu obrazovanju - rekla je zamenica gradonačelnika.

Beoinfo
 

Ona je poručila da je u realizaciji strategije potrebna saradnja svih gradskih službi, ali i partnerstvo sa Romima kako bi rezultati bili vidljivi ne samo njima nego svim stanovnicima Beograda.

- Grad Beograd treba da bude dobro mesto za život svih građana što je vizija strategije. Vekovima živimo zajedno sa Romima, ali osim površnosti i ponekada predrasuda, o njima znamo malo. Potrebno je da stalno ukazujemo na položaj Romske zajednice i na njihova prava, jer to su ljudska prava kojima se garantuju iste šanse za sve. Svi moramo da budemo angažovani da Rome uključimo u naše društvo koje ne prihvata podele - poručila je Vidović.

Predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanović pozdravio je prisutne i poručio da je Srbija na visokom nivou u zaštiti i poštovanju prava nacionalnih manjina, saopštio je Beoinfo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike