Usvojen rebalans: Budžet Beograda veći za 850 miliona

14.10.2020

11:43 >> 15:12

0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, najavio odluku o ograničavanju radnog vremena restorana brze hrane u stambenim zgradama

Usvojen rebalans: Budžet Beograda veći za 850 miliona
Copyright Foto :24sedam/Goran Sivački

Skupština grada Beograda usvojila je danas rebalans budžeta prema kojem gradski budžet iznosi oko 110 milijardi dinara, što je za oko 850 miliona dinara više nego prema rebalansu iz aprila ove godine, kada je počela epidemija korona virusa.

Kako je precizirano, odlukom o rebalansu budžeta ukupna sredstva budžeta grada planirana su u ovoj godini u iznosu od 110.009.187.052 dinara, od čega se na prihode i primanja odnosi 103.683.521.642 dinara, a na preneta sredstva 6.325.665.410 dinara.

Prihodi i primanja budžeta grada u 2020. godini su ovom odlukom uvećani za 0,8 odsto ili za 825.794.350 dinara, u odnosu na prethodni plan po Odluci o budžetu.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković je rekao da je Grad Beograd pokazao da je dovoljno jak i finansijski stabilan da može da isprati sve odluke koje donosi vlada i koje su, dodao je, u skladu sa odgovornom politikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naveo je da je bivši gradonačelnik Dragan Ðilas zadužio Grad za 1,2 milijarde evra i dodao da je Ðilas “srljao iz kredita u kredit i ostavio katastrofalnu situaciju”, te da se dugovi koje je ostavio vraćaju i danas.

Kako je rekao, da to nisu samo prazne priče pokazuje stanje koje je ostavio u beogradskim opštinama, a, kako navodi, najsvežniji primer je opština Stari grad koju je donedavno vodio Marko Bastać.

U toj opštini je, tvrdi Mirković, u jednom mandatu million i sedamsto hiljada evra potrošeno na agencije i firme za koje je, kako kaže, taj novac “ispumpavan” iz opštinskog budžeta i podeljen Bastaćevim aktivistima.

Šef odborničke grupe “Građanski demokratski forum – inicijativa žena Srbije” Rade Veljanovski je rekao da je, kada je Skupština grada usvojila novi Statut grada Beograda, bilo dosta priča o tome kako je to doprinos decentralizaciji.

– Ukupno, kada se uporedi gradski budžet u odnosu na zbir svih budžeta gradskih opština, vidimo da je gradski budžet i dalje oko deset puta veći nego što je zbir opštinskih budžeta i mora se priznati da to sa decentralizacijom nema mnogo veze – rekao je Veljanovski.

Dodao je da se i po rebalansu budžeta, koji je danas usvojen, vidi da su dve opštine i dalje dobile nešto manje sredstava – Stari grad i Novi Beograd.

– Biće vrlo zanimljivo kako će to izgledati iduće godine, posle ovogodišnjih lokalnih izbora i promene vlasti u nekim opštinama – rekao je Veljanovski.

Profir Rančić, odbornik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) je rekao da je rebalans budžeta koji je danas usvojen opravdan, uravnotežen i izazvan posledicama korona virusa.

Odbornik SNS Nebojša Bakarec je rekao da je sadašnja vlast uspešnija od prethodne po svim parametrima – prosečne neto zarade, smanjenju nezaposlenosti, kreditnom rejtingu, broju privrednih subjekata i preduzetnika u Beogradu…

Na dnevnom redu današnje sednice je i predlog odluke o izgradnji dodatnih vrtića, kao i one o podizanju spomenika trojici bivših gradonačelnika.

24sedam/Goran Sivački

Uz to, uz započetu gradnju šest vrtića, biće doneta odluka o izgradnju još četiri, pa će biti izgrađeno ukupno 10 novih obdaništa u narednom periodu, i to u 10 opština po jedan.

Na dnevnom redu su i predlozi za podizanje spomenika trojici nekadašnjih gradonačelnika Beograda – Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću.

Odbornici će odlučivati o bratimljenju Beograda i Banjaluke, a raspravljaće i o predlozima planova ili izmenama i dopunama planova detaljne i generalne regulacije za delove opština Zvezdara, Vračar, Voždovac, Zemun, Čukarica, Rakovica i Palilula.

Među predlozima urbanističkih planova dva se odnose na “Beogradske elektrane”, povećanje njihovog kapaciteta, odnosno efikasnosti njihovog rada, pre svega kroz povezivanje toplana na Voždovcu i Medakoviću, a cilj je da se omoguće novi priključi na sistem, kao i kvalitetnija usluga za postojece korisnike.

Pred odbornicima će se naći i planovi regulacije za levu i za desnu obalu Dunava, na Paliluli, područja koja su bila urbanistički nerešena, što je problem i za građane i za grad.

24sedam/Goran Sivački

Na dnevnom redu su i izmene Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata a, kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, biće usvojena odluka da restorani brze hrane u stambenim zgradama ne mogu više da rade 24 sata, već kao i drugi restorani, radnim danom do ponoći, a vikendom do jedan sat posle ponoći.

Odbornici, zbog epidemioloških mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona, i ovaj put zasedaju u Sava centru i to je treći put da se sednica održava van zgrade na Trgu Nikole Pašića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike