Đaci u Beogradu ponovo na meti vandala: Stručnjak otkriva da li postoji procedura kada na adresu škole stigne dojava o bombi!

01.03.2023

18:45

0

U Osnovnu školu "Lazar Savatić" u Zemunu, kao i u još nekoliko obrazovnih ustanova stacioniranih na opštini Voždovac, jutros je stigla dojava o bombi

Đaci u Beogradu ponovo na meti vandala: Stručnjak otkriva da li postoji procedura kada na adresu škole stigne dojava o bombi!
Ilustracija - Copyright 24sedam Pixabay

Vest da su eksplozivne naprave postavljene u nekoliko škola širom Beograda zaprepastila je širu javnost, ali i roditelje čija deca pohađaju te obrazovne ustanove. 

U Osnovnu školu "Lazar Savatić" u Zemunu, kao i u još nekoliko obrazovnih ustanova stacioniranih na opštini Voždovac, jutros je stigla dojava o bombi, te su učenici i nastavno osoblje brzo evakuisani.

Reporteri 24sedam istražili su kakva je procedura za obrazovne ustanove u Beogradu kada na njihovu adresu stigne dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi. 

Profimedia
 

Prema rečima doktora nauka bezbednosti Darka Trifunovića, Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost je nedavno održao prvi nacionalni simpozijum "Upravljanje bezbednošću - vanredne situacije i nasilje u obrazovno-vaspitnim institucijama Republike Srbije". 

- Ovaj simpozijum je održan jer se pojavila potreba direktora škola da postave lice koje će biti sertifikovano da u kritičnim situacijama preduzme određene korake - objasnio je on. 

Na pitanje da li u beogradskim školama postoji određena procedura kada na adrese obrazovnih ustanova stigne dojava o bombi, Trifunović je istakao da, nažalost, ne postoji.

Printscreen FB Darko Trifunović
Doktor nauka bezbednosti Darko Trifunović

- Zamisao je da određeni nastavnik u školi stekne sertifikat kako bi znao da reaguje u određenim situacijama i da barem jednom u polugodištu đaci izvode određene vežbe evakuacije. Na taj način bi čitavo nastavno osoblje i učenici bili spremni za eventualne probleme, a to bi za cilj imalo čuvanje ljudskih života - pojasnio je naš sagovornik. 

Trifunović je istakao da je preostalo samo da Ministarstvo prosvete aminuje ovaj predlog, kao i da preduzme mere u njegovom daljem sprovođenju. 

Sve bombe bile lažne?

Iz Ministarstva prosvete izjavili su da su dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama stigle na elektronske adrese 17 osnovnih škola u beogradskim opštinama Zemun i Voždovac, kao i da je policija proverama utvrdila da su one bile lažne.

Prema informacijama kojima Ministarstvo prosvete raspolaže, lažne dojave o bombama stigle su u sledeće škole na Voždovcu: OŠ "Dositej Obradović" , OŠ "Jajinci", OŠ "Vojvoda R. Putnik", OŠ "Karađorđe", OŠ "Janko Veselinović", OŠ "Veselin Masleša", OŠ "Danilo Kiš" i OŠ "Milan Đ. Milićević".

Printscreen/YouTube/OS Jovan Jovanovic Zmaj/Profimedia
 

Lažne dojave stigle su i na elektronske adrese škola u Zemunu: OŠ "Majka Jugovića", OŠ "Svetozar Miletić", OŠ "Mihajlo Pupin", OŠ "Branko Radičević", OŠ "Petar Kočić", OŠ "Gornja Varoš", OŠ "B. P. Pinki", OŠ "Mitraljeta", OŠ  "Sava Šumanović" i OŠ "Lazar Savatić".

Dojave o bombama postale svakodnevica?

Podsetimo, direktor OŠ "Lazar Savatić" Goran Petrović za 24sedam je rekao da im je dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigla putem mejla.

- Kada su prošli put bile dojave o postavljenim bombama, mi smo promenili mejl adrese, ali one su dostupne na našem sajtu i verovatno su ti zlonamerni uzeli te adrese i ponovo počeli sa dojavama. Najbitnija je sigurnost, evakuisali smo školu i čekamo pregled kontradiverzione ekipe - rekao je jutros direktor škole za 24sedam.

Dojave o bombama sredinom prošle godine postale su svakodnevica građana Beograda, ali i Srbije, jer su gotovo svaki dan na adrese tržnih centara, škola i državnih institucija stizale pretnje. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike