Borba sa divljom gradnjom: Više od 230 gradilišta zatvoreno od početka godine

14.10.2020

06:58 >> 12:37

0

Bespravna gradnja je od 2002. u Srbiji krivično delo za koje su zaprećene rigorozne kazne

Borba sa divljom gradnjom: Više od 230 gradilišta zatvoreno od početka godine
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović/Ilustracija

Prošlo je pet godina od kada je usvojen Zakon o ozakonjenju kojim je država planirala da se izbori sa divljom gradnjom u Srbiji, međutim, taj problem je daleko od toga da bude rešen u skorije vreme.

Prema podacima iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, od početka godine doneto je više od 530 rešenja sa različitim nalozima mera i podneto preko 200 krivičnih i drugih kaznenih prijava.

Pixabay/Ilustracija

– Zatvoreno je više od 230 gradilišta. Ukoliko građevinski inspektor utvrdi nepravilnosti tokom izgradnje objekta, donosi odgovarajuće rešenje kojim određuje različite vrste naloga, shodno utvrđenom činjeničnom stanju – kažu u ovom sekretarijatu.

Dodaju i da na svako rešenje stranka može da uloži žalbu drugostepenom organu – Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, shodno zakonskim propisima.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović/ Ilustracija

Takođe, nakon odluke drugostepenog organa, stranka može da pokrene upravni spor pred Upravnim sudom.

U Sekretarijatu kažu da su izvršenja koja su bila zakazana u terminima tokom vanrednog stanja odložena, kao i da se sada sukcesivno sprovode.

– U ovom trenutku, izvršeno je uklanjanje devet objekta, i upravo su u toku radovi na izvršenju rešenja građevinskog inspektora – zaključuju u ovoj upravi.

Ilegalna nadgradnja objekta na uglu ulica Jadranska i Cerska Promo/Društvo za ulepšavanje Vračara

Problem sa divljom gradnjom najviše je koncentrisan u užem i širem centru grada, a ilegalna gradnja je „najglasnija“ na Vračaru, čiji se predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara i Udruženja „Topolska” redovno oglašavaju na društvenim mrežama i apeluju na nadležne da reaguju kako bi se duh tog dela grada zadržao. Sličnu bitku vode i drugi delovi prestonice.

Bespravna gradnja je od 2002. u Srbiji krivično delo za koje su zaprećene rigorozne kazne, a za povrede službenog znaka, pečata i žute trake zaprećena je i zatvorska kazna do osam godina.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike