Pored konstantnog širenja, Beograđanima parking još uvek glavni problem

03.10.2020

19:02 >> 14:20

0

Broj zoniranih mesta je u porastu, ali po rečima sugrađana ipak nedovoljno za sve vozače

Pored konstantnog širenja, Beograđanima parking još uvek glavni problem
Copyright

“Gužve u gradu su postale nesnosne, pa je samim tim i pronalaženje parkinga veliki izazov za nas, vozače, pogotovo tokom radnih dana. Nekad kolima kružim i po pola sata kako bih se parkirao”, rekao je za 24sedam Novobeograđanin Marko. Š stavljajući akcenat na nedostatak parking mesta u prestonici.

Na beogradskim ulicama iz godine u godinu sve je više automobila, te samim tim nema dovoljno parking mesta. Broj zoniranih mesta je u porastu, međutim, kako sugrađani ističu nedovoljno ih je za sve vozače.

– Pored centra grada, veliki problem predstavljaju i blokovi, jer tamo većina vozača ostavlja svoje automobile i peške ili autobusom prelazi Brankov most. Zaposleni na Novom Beogradu, koji ne žive u blokovima, zauzmu mesta i onda stanari okolnih zgrada nemaju gde da se parkiraju  – ističe Marko, koji živi u bloku 23.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Da su prestoničke ulice u manjku parking mesta, potvrdio je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je svojevremeno istakao gostujući na TV “Prva” da se svake godine registruje oko 40.000 do 50.000 novih automobila.

– Karakteristika svih velikih gradova je da nema dovoljno parking mesta. U Beogradu smo došli u situaciju da imamo skoro 1,7 automobil po porodici, i to raste poslednjih godina. Zone parkiranja i „Oko sokolovo“ daju prednost da građani koji žive u tim delovima grada, imaju mesto za parkiranje – rekao je nedavno Vesić.

Kako je najavio, do kraja ove godine počeće izgradnja dve podzemne garaže – jedna će se nalaziti u Vlajkovićevoj ulici, dok bi druga trebalo da bude Fruškogorskoj.

Zamenik gradonačelnika je dodao da je i u toku priprema za izgradnju podzemnih garaža u Skerlićevoj ulici i kod “Pinkija”, kao i da će od sledeće godine obaveza investitora u centru grada biti da obezbede 1,7 parking mesta po stanu.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Što se tiče zoniranja ulica, u Beogradu je prošle godine zonirano 2.000 parking mesta u najužem centru grada, a na zahtev stanara u februaru ove godine uvedena je plava zona u novobegradskim blokovima 21 i 22. Sličan problem danas imaju i stanovnici blokova 23 i 19-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike