Da li će Apoteka „Beograd“ biti privatizovana?

03.10.2020

12:37

0

Sindikalci smatraju da je, verovatno, epidemija virusa korona usporila nameru gradskih čelnika, ali da bi do toga moglo doći nakon što se završe procesi pri

Da li će Apoteka „Beograd“ biti privatizovana?
apoteka beograd - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Beograda na nedavno održanoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Beograda, pokrenuli su inicijativu kako bi se sprečila najavljena privatizacija Apoteka „Beograd“, čiji je osnivač Grad.

Kako navode u sindikatu, apotekarska ustanova mora ostati deo javnog zdravstvenog sistema i garant adekvatnog snabdevanja građana lekovima. Najava moguće privatizacije Apoteke “Beograd” se pojavila u medijima početkom godine, kada je zamenik gradonačelnika najavio tu mogućnost. Sindikalci smatraju da je, verovatno, epidemija virusa korona usporila nameru gradskih čelnika, ali da bi do toga moglo doći nakon što se završe procesi privatizacije “Beograđanke” i Sava centra.

– Videli smo u prethodnom periodu da jačanjem privatnog sektora u zdravstvu zdravlje postaje roba. Apoteke kao deo državnog sistema korektivni su faktor na tržištu lekova, koje rade sa malom maržom i u interesu građana. Bez javnih apoteka to postaje klasično tržište, sa samo jednim parametrom – profit. Ko ima novca, kupiće lek, ko nema, gledaće u izlog – rekao je za Novosti, Dragan Todorović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Bograda.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Prema mišljenju Todorovića potencijalna privatizacija Apotekae “Beograd” ne znači nužno i problem u snabdevanju građana lekovima. Međutim, on podseća da je, pored snabdevenosti najširim spektrom lekova, kako na recept, tako i u slobodnoj prodaji, Apoteka “Beograd” poznata i po najrazvijenijem sistemu magistralne izrade lekova, odnosno posebne izrade lekova za pojedinačne pacijente.

– Postojeći način izrade nećete naći ni u jednoj privatnoj apoteci. Tržište lekovima je stabilno u smislu snabdevenosti. Međutim, sigurni smo da će privatizacijom apoteka doći i do poskupljenja lekova. Na početku pandemije smo zaštitne maske plaćali 200 dinara, onda ih je država ograničila na 120, a danas ih ima po ceni 15 do 20 dinara – kaže Todorović.

U sklopu Apoteke “Beograd” nalaze se 124 apoteke u svim beogradskim opštinama, sa više od 1.000 zaposlenih. Temelji ove farmaceutske ustanove su postavljeni još sredinom 19. veka, a osnivačka prava, pa tako i raspolaganje imovinom, 2007. godine su sa Republike prebačena na Grad Beograd. Osim prodajnih objekata, Apoteke “Beograd” imaju i dve galenske laboratorije i Laboratoriju za ispitivanje i kontrolu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike