Busplus o(p)stao: Istekao ugovor, ali je na snazi do Nove godine zbog korone

14.10.2020

08:01 >> 12:26

0

Autor: V. S. P.

Busplus o(p)stao: Istekao ugovor, ali  je na snazi do Nove godine zbog korone
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Desetogodišnji ugovor između Grada Beograda i firme “Apeks solušn”, koja je napravila sistem za naplatu karata javnom prevozu, istekao je 20. septembra, ali je i dalje na snazi zbog – korone.

– Ugovor za uspostavljanje i obezbeđenje funkcionisanja Sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu u Beogradu produžen je zbog epidemiološke situacije izazvane epidemijom zarazne bolesti kovid 19, do 31. decembra 2020. godine, odnosno do završetka procesa izbora novog partnera u skladu sa zakonom”, saopšteno je danas iz Sekretarijata za javni prevoz.

Korisnici javnog linijskog prevoza u Beogradu nastavljaju da koriste prevoznu uslugu pod istim uslovima kao i do sada, precizirano je u saopštenju.

– To znači da mogu da koriste dosadašnje personalizovane i nepersonalizovane kartice koje mogu, kao i do sada, dopuniti na maloprodajnim objektima i validirati ih u vozilima – saopšteno je.

Busplus sistem je stupio na snagu 1. februara 2012. godine, ali je, desetogodišnja saradnja Grada Beograda i konzorcijuma na čijem se čelu nalazi firma „Apeks“, ozvaničena u septembru 2010, a u međuvremenu je osvežena sa čak šest aneksa, od kojih je poslednji parafiran u septembru 2015.

Privatni partner je uložio opremu i softver vredne 12,15 miliona evra bez PDV-a, a stekao pravo da od prodatih karata mesečno “ubere” 8,53 odsto prihoda.

Po slovu ugovora, Grad Beograd je 2016. mogao da raskine ugovor i otkupi sistem za 5,6 miliona evra, 2017. za 4,6 miliona, 2018. za 2,4 miliona, a u 2019. koja je osma godina eksploatacije sistema za „samo“ milion evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike