Ivan (60) je najstariji doktor u Hitnoj pomoći: Otkrio kakve se sve anegdote svaki dan dešavaju i kako je spasio čoveka iz kontejnera!

02.01.2023 | 18:30

Autor: Ljubica Stanković

Doktor Vuković kaže da se za Hitnu pomoć odlučio jer svojim očima može da vidi rezultat onoga što je uradio kada je ljudski život bio ugrožen

Copyright 24sedam/Goran Sivački

Doktor i specijalista Urgentne medicine Ivan Vuković (60) je najstariji i najiskusniji lekar Hitne pomoći, koji je u vode konstantnog adrenalina zaronio odmah po završetku Medicinskog fakulteta. 

Kako je objasnio za 24sedam, prvih godinu dana po završetku Medicinskog fakulteta proveo je na Opštoj medicini, međutim, posle se odmah "prešaltao" na Hitnu pomoć, gde će i dočekati svoju penziju. 

- Strastven sam povodom svog posla i volim ga mnogo. Za Hitnu pomoć sam se odlučio jer svojim očima možeš da vidiš rezultat onoga što si uradio kada je ljudski život bio ugrožen - kazao je on za 24sedam.

24sedam/Goran Sivački
Ivan Vuković sa svojim kolegama iz Hitne pomoći 

Koliko je ovaj posao težak, govori činjenica da lekari, po dobijanju poziva od strane dispečera, u svojoj glavi moraju da isceniraju nekoliko optimalnih rešenja za lečenje pacijenta kada stignu na lice mesta. 

- Moramo brzo da mislimo. Kada dobijemo poziv, ja u glavi već imam zamišljen scenario čitave situacije i već znam šta bi trebalo da preuzmem. Takođe, potrebno je da uvek budeš spreman na najgore - naveo je Vuković. 

"Od dispečera smo dobili poziv da je čovek upao u kontejner"

24sedam/Goran Sivački
 

Prema rečima našeg sagovornika, zanimljivih i pomalo smešnih slučajeva imaju svakodnevno, ali definitivno jedan od zanimljivih mu je bio kada je opština Vračar postavila podzemne kontejnere kod Kalenić pijace.

- Tada smo dobili poziv da je čovek upao u podzemni kontejner! Došli smo na lice mesta, podigli poklopac i zatekli čoveka kako hoda u, sva sreća, praznom kontejneru. Nije bio povređen, ali je bio u alkoholisanom stanju. Pozvali smo vatrogasce, koji su mu spustili merdevine kako bi izašao iz kontejnera - prisetio se Vuković ovoj događaja. 

Srpski rulet i najtužniji dan

24sedam/Goran Sivački
 

Pored šaljivih momenata, ovaj posao sa sobom nosi i tužne dane, koji se najčešće vezuju za momente kada neka osoba izgubi život. 

Upravo jedan takav slučaj obeležio je Vukovićevu karijeru. 

- Najtužniji dan bio mi je kada se dogodila saobraćajna nesreća u Šapcu, gde sam tada i radio. U pitanju je bio tipičan srpski rulet, momci u "mercedesu" su prošli na crveno svetlo i sudarili su se sa drugim automobilom. Od petočlane porodice samo je preživela jedna ćerka - kaže doktor za 24sedam

24sedam/Goran Sivački
 

On se priseća da su u automobilu bili otac, majka, tri ćerke i dečko od jedne od tih ćerki.

- Otac i jedna ćerka su preminuli na licu mesta, majka je umirala kada smo došli, dok je treća ćerka od povreda kičme preminula u Beogradu, u bolnici. Dečko i jedna od tri kćerki su ostali živi - navodi naš sagovornik. 

"Znanje i ljubav ispred svega"

Doktor Vuković ističe da u Hitnoj pomoći rade dve vrste ljudi, onima kojima je to usputna stanica i oni koji tu ostanu čitav život. 

- Najvažnije je da osoba koja radi u Hitnoj ima svoj stav o svakom pitanju, da se trudi da stekne poverenje pacijenta, da ima čvrst mentalni sklop i da ne bude sujetna - objasnio je doktor. 

Naš sagovornik je napomenuo da su ipak praktično znanje i ljubav prema ovom poslu najbitniji od svega.

- Bez znanja i ljubavi to predstavlja samo otaljavanje posla i bez toga nikakav rezultat ne može da ispadne na dobro - zaključio je za 24sedam doktor Vuković.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam