Drugim rebalansom budžeta ponovo smanjeni prihodi opštinama, evo koja je najviše oštećena

14.10.2020

08:15 >> 12:26

0

Autor: Jovana Vrećo

Kada je krajem prošle godine usvojen budžet grada, najmnogoljudnija opština Novi Beograd dobila je oko 147 miliona dinara više nego sada, rebalansom

Drugim rebalansom budžeta ponovo smanjeni prihodi opštinama, evo koja je najviše oštećena
Copyright Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Na nedavnoj sednici Skupštine grada odbornici su usvojili drugi rebalans budžeta za 2020, koji je gradskim opštinama ponovo smanjio sredstva za ovu godinu. Tako će optšine, uključujući sve izvore finansiranja, raspolagati sa ukupno 12,9 milijardi dinara.

Epidemija koronavirusa u aprilu “srezala” je budžet, koji je na početku godine iznosio 14, 4 milijardi dinara. Ove godine je, spletom svih okolnosti, na raspolaganju bilo tri milijarde dinara manje nego na početku godine, tačno 9, 5 milijardi izdvojeno je iz gradske kase za svih 17 opština.

Promena prvobitnog plana o budžetu, najviše je “koštala” Obrenovac, jer je iz te opštinske kase “uzeto” najviše novca. S druge strane, najmanje je korigovan budžet Starog grada, koji ionako dobija najmanje novca.

Steve Buissinne/Pixabay

Kada je krajem prošle godine usvojen budžet grada, najmnogoljudnija opština Novi Beograd dobila je oko 147 miliona dinara više nego sada, rebalansom.

Oko 239 miliona dinara manje nego na početku godine u ovoj raspodeli dobili su i Gročanci, a i najveća opština Palilula moraće da svoje rashode uklopi u 741 milion dinara, za oko 288 miliona dinara manje nego pre. Ni Obrenovčani neće moći da računaju na milijardu iz gradske kase, koliko im je bilo garantovano prvim budžetom, jer im je davanje sada smanjeno za oko 389 miliona dinara.

Predsednik GO Obrenovac Miroslav Čučković kaže da su se sa zadovoljstvom odrekli oko 300 miliona dinara, kako bi pomogli privredi da se oporavi od posledica korone.

– Najvažnije da sačuvamo živote građana, a kasnije će ta dobit da se vrati. Odustali smo od nekih aktivnosti, kao što su odlazak školaraca besplatno na Taru, Bukulju, koje zbog korone nisu sprovedene, tako da smo tu smanjili rashode. Uklopićemo se u ova sredstva koja su nam data – istakao je Čučković.

Sa 171 milionom dinara manje, moraće da “živi” i Opština Voždovac, koja je u ovoj novoj raspodeli dobila 687 miliona dinara. Zemun sleduje 238 miliona dinara manje, pa će troškove morati da uklope u 613 miliona dinara.

Ko je najbogatiji?

Sa svim izvorima finansiranja, koja osim budžeta uključuju i donacije, prihode od indirektnih budžetskih korisnika, preneta sredstva iz ranijih godina, primanja od prodaje imovine, najbogatija opština ostaje Lazarevac, sa 1,2 milijarde dinara. Sledi Obrenovac sa 1,1 milijardom, a na trećem mestu je Palilula sa milijardu dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike