Šapić: Sledeće godine u planu rekonstrukcija 100 ulica

31.12.2022

16:04

0

Rekao je da kada novi savski most bude napravljen, kao i novobeogradska petlja, ali i tunel pored Ekonomskog fakulteta koji će da poveže čitavu levu obalu Dunava, Beograd više nikada neće biti isti

Šapić: Sledeće godine u planu rekonstrukcija 100 ulica
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić - Copyright Tanjug/BeoInfo/Služba za informisanje grada Beograda (STR)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da je za sledeću godinu planirana rekonstrukcija novih 100 ulica, među kojima su i veliki bulevari.

- Od većih ulica biće rađena Višnjička ulica na Paliluli, potpuno rekonstruisana Glavna u Zemunu, produžen Bulevar Zorana Đinđića do Vladimira Popovića gde ćemo pokušati da premostimo čep koji se stvara kod TC Ušće - rekao je Šapić u intervju za Tanjug.

Najavio je da će biti rađena i velika petlja, kao i novi most gde bi se dobio potpuno novi bulevar.

- Bulevar Nikole Tesle će se povezati sa ulicom Vladimira Popovića. Čistimo staru fabriku Rade Končar. Pokušaćemo sledeće godine i Grčku ulicu na Bežanijskoj kosi da povežamo sa Surčinskom, da Surčinci kada žele da idu u grad ne moraju da se spuštaju na bežanijske blokove -  rekao je gradonačelnik.

Grad Beograd
 

Najavio je i rekonstrukciju Drajzerove ulice, kao i izgradnju novih garaža.

- Brankov most smo ove godine sredili, promenili smo nekoliko stubova osveteljenja koji su korodirali i bio je veliki rizik da se sruše ukoliko dođe do neke oluje. Na samom Brankovom mostu nismo mogli da radimo, jer je tu čelična konstrukcija i ona iziskuje druge temperature pa ne može u toku zime da se radi - objasnio je Šapić.

On je govori o velikoj rekostrukciji Brankovog mosta, ali je dodao da se za sada ne zna tačno kada će se sa njom početi. Rekao je da kada novi savski most bude napravljen, kao i novobeogradska petlja, ali i tunel pored Ekonomskog fakulteta koji će da poveže čitavu levu obalu Dunava, Beograd više nikada neće biti isti.

- Gužve u saobraćaju će rešiti metro, a ovo će značajno smanjiti ne smo gužve, već i zagađenje u centru grada. Tunel će da smanji zagađenje u centru Beograda za 12 do 14 odsto. Ovo je kapitalni projekat i radi se zajedno sa Republikom koja daje najveći deo sredstava - rekao je Šapić.

Govoreći o novom savskom mostu rekao je da je on veoma značajan za Beograd i Beograđane.

- Onog momenta kada dobijemo novi most sa četiri trake sa tramvajem koji ide kroz sredinu, sa biciklističkim i i pešačkim stazama, veliki bulevar kada pređete most i kada se napravi velika petlja to će saobraćajno promeniti sliku grada -  naveo je Šapić.

On se osvrnuo i na beneficije da vrtići budu besplatni i da učenici u osnovnim i srednjim školama dobiju besplatne udžbenike istakavši da veruje da to znači dosta za porodični budžđet Beograđana.

- Mislim da Beograđani mogu da računaju da im je njihov grad obezbedio pre svega besplatan vrtić, ali i pomogao kod kupovine kniga za đake, što za mnoge predstavlja veliki izdatak svakog spetembra -  naveo je.

Grad Beograd
 

Podsetio je da je doneta skupštinska odluka da svi osnovci i srednjoškolci dobiju svake godine besplatan novi komplet udžbenika, a ne kao do sada samo prvaci ili neka odeljenja.

Podsetio je i da su ove godine prvi put podeljeni vaučeri čiji cilj je takođe bio da rasterete decembar koji takođe, kako je rekao, opterećuje zbog novogosišnjih praznika.

- Ovo je pravac kojim želimo da idemo i zato smo ga nazvali "Briga o ljudima" što ne znači da nećemo nastaviti privredni, infratsrukturni i turistički razvoj Beograda. Mislim da smo to pokazali u poslednjih tri, četiri meseca gde smo rebalansom budžeta ubacili 45 ulica u Beogradu koje smo rekonstuisali i presvukli i sve to uradili u rokovima možda prvi put u poslednjih 20 godina -  naveo je on.

Govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi, Šapić je rekao da će se gradska vlast truditi da Beograđani ne budu izloženi velikim troškovima.

- Imamo zahtev od elektrana za poskuljenje grejanja, koje plaćaju skuplje gas. Mi ćemo se truditi da i ako bude poskupljenja, a ono bude samo par procenata, da ga građani praktično i ne osete - rekao je gradonačelnik.

Komentarišući stanje u Gradskom saobraćajnom preduzeću i manjak vozača, on je kazao da je broj "vozača na granici" i da rade šest dana nedeljno mada bi trebalo pet.

- Vozači u GSP će od Nove godine imati prosečnu platu 100.000 dinara, obećao sam to pre par meseci i dolazimo do toga - naveo je i dodao da se grad trudi da obezbedi što je moguće bolje uslove.

Za doček Nove 2023. očekuje veliki broj stranaca u Beogradu, a ističe da su hotelski kapaciteti popunjeni i da je sve spremno za najluđu noć uključujući i binu ispred Skupštine Srbije.

- Bina nikada ovako nije izgledala, ovaj doček smo odlučili da posvetimo mladima - rekao je Šapić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike