Đaci u Velikom Mokrom Lugu na onlajn nastavi, škola ne radi jer nema grejanja

14.12.2022 | 08:40

Autor: J. S. J.

O problemu su obavešteni Sekretarijat za obrazovanje, Mininistarstvo prosvete i Opština Zvezdara, koja je odmah preduzela konkretne korake

Copyright Pixabay/coyot

Đaci OŠ "Vladislav Petković Dis" u Velikom Mokrom Lugu su na onlajn nastavi, jer temperatura u učionicama nije u propisanim granicama za nesmetano odvijanje nastave, zbog starosti zgrade.

Sve nadležne institucije su uključene u rešavanje problema, pa se očekuje da će se učenici mlađih razreda brzo vratiti na nastavu, kao i da će đaci od petog do osmog, ipak, kraj polugodišta dočekati u učionicama, prenose Novosti.

Prema rečima Tatjane Galić, direktorke škole, pre mesec dana je zamenjen kotao, koji sada radi na pelet. Međutim, iako su radijatori kao "novi", učionice nisu bile dovoljno tople da bi đaci mogli da sede i prate nastavu, pišu "Večernje novosti."

O problemu su obavešteni Sekretarijat za obrazovanje, Mininistarstvo prosvete i Opština Zvezdara, koja je odmah preduzela konkretne korake, kako bi se deca što pre vratila u učionice.

-Opština Zvezdara je pristupila rešavanju problema po hitnom postupku - kaže Galić.

-Ekipe majstora su u školi, rade na tome da se omogući da temperatura u učionicama koje koriste mlađi učenici, bude u skladu sa propisanim standardima. Očekujem da će se đaci, od prvog do četvrtog razreda, danas ili sutra, vratiti u učionice i imati normalnu nastavu. Očekujemo da će se i starija deca vratiti u učionice. Prioritet je da se polugodište privede kraju, da deca budu ocenjena, ali u toplim učionicama - objasnila je Galić.

Iako škola ima grejanje, zbog energetske neefikasnosti objekta, koji je izgrađen 1967. godine, kotao ne dostiže adekvatnu temperaturu u učionicama.

-Kotao na pelet radi, uz mnogo manju emisiju štetnih gasova nego lož-ulje koje je korišćeno do ove godine. Stručna lica su na terenu, kako bi poboljšali uslove dodatnim sistemom grejanja, tako da očekujemo uskoro povratak dece u školske klupe. Opština Zvezdara zahvaljuje se nastavnicima i roditeljima na strpljenju, jer je svima u interesu da se situacija što pre prevaziđe -  kaže Gordana Mišev, članica opštinskog Veća zadužena za životnu sredinu.

Ona navodi da je opština Zvezdara, u skladu sa ekološkom politikom, u OŠ "Vladislav Petković Dis" organizovala akciju sadnje drveća. Nedavno je rekonstruisan i plato u dvorištu škole, a ulaganje u školske i predškolske ustanove i kvalitetniji život dece i mališana ostaće naš prioritet i u narednom periodu.

 

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam