Nastavljeno rušenje ilegalnog objekta pored Muzeja Jovana Cvijića

08.10.2020

09:13 >> 14:24

0

Sa izvršenjem smo započeli 23. septembra, ali rušenje nije moglo da se sprovede zbog specifičnosti terena - rekla je gradska sekretarka

Nastavljeno rušenje ilegalnog objekta pored Muzeja Jovana Cvijića
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Rušenje bespravnog objekta u Ulici Jelene Ćetković, koji je sredinom maja oštetio zid Muzeja Jovana Cvijića, nije počelo 23. septembra, kao što su najavili iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, već juče.

– Sa izvršenjem smo započeli 23. septembra, ali rušenje nije moglo da se sprovede zbog specifičnosti terena. Muzej Jovana Cvijića je u neposrednoj blizini, iza je vrtić, saobraćajnica, tako da smo morali da preduzmemo sve pripremne radnje kako bi se obezbedili okolni objekti i kako bi moglo bezbedno da se sprovede rušenje. Ono je počelo juče i uskoro radnici i mašine nastavljaju sa rušenjem – rekla je gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović za TV Pink.

S obzirom da rušenje nije počelo kada je trebalo, ulica je juče bila prohodna, a kako dnevni list “Novosti” piše, znak za zabranjeno skretanje bio je sklonjen u stranu. Kako je ova saobraćajnica jednosmerna, vozači su morali da se vraćaju u rikverc što je za rezultat imalo nastajanje čepa.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Takođe, gradska sekretarka je navela da je to još jedna od posledica bespravne gradnje, kojom nije samo ugrožen objekat, već su narušeni i uslovi života građana.

– Ovom prilikom izvinjavam se građanima i molim ih za malo strpljenja, jer je zbog bezbednosti neophodno da se ulica povremeno zatvara. Po nalogu građevinske inspekcije radove izvodi JKP „Beograd-put”, čiji radnici deo radova obavljaju mašinama, a deo ručno – istakla je Božovićeva.

Podsetila je da je od stupanja na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji, kada je nadležnost građevinske inspekcije prešla na Sekretarijat za inspekcijske poslove, doneto više od 2.000 rešenja, podneto više od 550 krivičnih prijava, a srušena su 32 nelegalna objekta.

– Samo u ovoj godini uklonili smo devet bespravno podignutih objekata i zatvorili više od 240 gradilišta – zaključila je Božović.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Podsetimo, investitor “Kopitareva bašta” d. o. o. dobio je građevinsku dozvolu od Opštine Stari grad da obnovi fasadu i sanira krov na objektu koji deli zid sa muzejom.

Međutim, bespravno je nadogradio jednospratnicu, a posledica toga su srušen zajednički zid i oštećenja na pomoćnim objektima rodne kuće srpskog naučnika, koja je pod zaštitom države.

Gradilište je odmah zatvoreno, a protiv investitora je podneta odgovarajuća krivična prijava nadležnom tužilaštvu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike