Radojičić: Prošle noći osam prijava za kršenje mera zaštite

09.10.2020

12:27 >> 12:51

0

Beograd na pragu drugog talasa

Radojičić: Prošle noći osam prijava za kršenje mera zaštite
Copyright Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, ATA Images/Antonio Ahel

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je prošle noći u 109 ugostiteljskih, turističkih i trgovinskih objekata izvršena kontrola primene preventivnih mera i da je tom prilikom napisano osam prekršajnih naloga za kršenje propisanih pravila Vlade Srbije.

Radojičić je primetio da je došlo do popuštanja pažnje kada je reč o broju okupljenih na slavljima, kao i do nepoštovanja mera u javnom prevozu, vrtićima, školama i studentskim domovima.

On je upozorio da je zimski talas epidemije uveliko vidljiv u velikim evropskim zemljama, poput Nemačke, u kojoj broj obolelih eksponencijalno raste, ali i u regionu, ističući da Hrvatska i Mađarska obaraju neslavne rekorde.

– Virus je tu i sa sigurnošću možemo da kažemo da smo u Beogradu na pragu drugog talasa – naglasio je gradonačelnik, navodi se u saopštenju gradske uprave.

Profimedia

Radojičić je podsetio na epidemiološka pravila koja su, istakao je, krajnje jednostavna i dokazano skoro stopostotno uspešna – maske, fizička razdaljina, dezinfekcija i izbegavanje okupljanja u većem krugu ljudi.

Naglasio je da je sada vreme za vraćanje pažnje na najviši nivo i pozvao Beograđane da nastave da poštuju pravila.

– Na testu je sve vreme naša ekonomija, na testu će ponovo biti i naš zdravstveni sistem, ali su na testu i naši karakteri. Svako od nas ima pravo da odlučuje o sopstvenom zdravlju, ali kada je reč o virusu, koji se lako prenosi i koji zbog broja obolelih može da ugrozi kapacitete zdravstvenog sistema, stvar je sasvim drugačija – naveo je Radojičić.

Ponovo je apelovao na građane da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer, kako je naveo, u slučaju opterećenja zdravstvenog sistema zbog velikog broja obolelih, za lekare će biti teško da razlikuju sezonski grip od kovida 19.

Dodao je da još uvek nema pouzdanih nalaza o tome koliko je kombinacija ta dva virusa opasna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike