Deca Beograda: Filip Jenić - srpsko čudo za volanom koje briljira na stazi Formule 1

13.11.2022

18:45

0

Priča ovog talentovanog automobiliste počinje od malih nogu, kada ga je, dok su druga deca maštala o tome da postanu lekari, astronauti, glumci, "ukrala" - formula

Deca Beograda: Filip Jenić - srpsko čudo za volanom koje briljira na stazi Formule 1
Filip Jenić - Copyright Printscreen/YouTube/ MotorWeek

Mladi Beograđanin Filip Jenić (17) bio je jedini predstavnik Srbije na motorsport igrama koje su se održale krajem oktobra u Francuskoj, na čuvenoj stazi "Pol Rikar". 

Priča ovog talentovanog automobiliste počinje od malih nogu, kada ga je, dok su druga deca maštala o tome da postanu lekari, astronauti, glumci, "ukrala" - formula. 

Ovaj talentovani automobilista kartingom je počeo da se bavi sa četiri godine, u Austriji, a prvi titulu je osvojio već sa osam godina. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filip Jenic (@filipjenic)

Filip je završio osnovnu školu kao vukovac, završava Treću beogradsku gimnaziju, a pored kartinga od 2003. trenira fudbal u FK Rad. Veliku pomoć ima od oca Vojislava, koji je mehaničar, i cele porodice.

Trijumfovao je 2020. na pet šampionata u klasi “Rotax Seniora” kao debitant, iako je bio jedan od najmlađih takmičara.

Osnovnu školu sportske vožnje, poznatiju kao karting, mladi srpski automobilista završio je sa odličnim uspehom, čime je otvorio vrata "srednjoškolske ustanove" zvane španska formula 4.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filip Jenic (@filipjenic)

Pomenuto obrazovanje Jenić je mogao da pohađa u Italiji, Engleskoj, Francuskoj, ali je mladi Beograđanin, rođen u Beču, izabrao Španiju. 

Jenić je 2021. pobedio na trci Formule 4 u Barseloni, čime je još tada nagovestio velike mogućnosti u ovom sportu. 

- Staza u Baresloni mi se najmanje svidela, ali tu sam ostvario prvu pobedu. Valensija mi je najviše "legla”, prijalo je da vozim na stazi koja je tečna, pravo uživanje. U Herezu sam imao incident, na sreću bez posledica po mene i kolegu, a šteta na bolidu se uvek može nadoknaditi - izjavio je on prošle godine. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filip Jenic (@filipjenic)

Povodom ovogodišnjeg takmičenja u Francuskoj, Jenić je kazao da je "ponosan što predstavlja Srbiju na prestinom takmičenju". 

- Tačno 500 takmičara iz 72 zemlje boriće se za medalje u 16 disciplina. U kategoriji Formula 4, u kojoj i ja učestvujem, biće 24 vozača iz celog sveta, među kojima i veliki broj osvajača titula. Motiv je nikad veći, jer je ovo prvo takmičenje na kojem u potpunosti predstavljam svoju zemlju i daću sve kako bih Srbiji doneo odličije - rekao je nedavno Filip Jenić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike