Krizni štab tvrdi da su kafići najrizičnija mesta zaražavanja, ali šta je sa gradskim prevozom?

13.10.2020

17:30 >> 06:47

0

Primetno je da veliki broj učenika srednjih škola ne nosi maske u javnom prevozu, gde je veća mogućnost za širenje virusa - istakao je epidemiolog Predrag

Krizni štab tvrdi da su kafići najrizičnija mesta zaražavanja, ali šta je sa gradskim prevozom?
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Prema rečima zamenice direktora Instituta “Batut” Darije Kisić Tepavčević ugostiteljski objekti su najrizičnija mesta zaražavanja novim koronavirusom, međutim, građani se pitaju šta je sa gradskim autobusima koji su svaki dan prepuni?

Naime, gostujući na TV Prva Kisić Tepavčević je izjavila da je skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata ponovo uvedeno zato što su oni prepoznati kao jedna od najrizičnijih mesta za zaražavanje koronavirusom.

– Po pravilu smo primetili da dolazi do zaražavanja na nekim noćnim dešavanjima ili okupljanjima… nakon čega obično sledi dalje zaražavanje unutar porodice – dodala je zamenica direktora Instituta “Batut”.

No, građani koji se svakodnevno voze gradskim prevozom tvrde drugačije.

– Gužve u autobusu su svaki dan prevelike! Prvenstveno, prevoz čekam po pola sata, stanica je prepuna, a u autobusu svi stojimo nabijeni jedni do drugih – žali se jedna Voždovčanka koji svaki dan ide na posao autobusom koji saobraća na liniji 18.

Takođe, ona ističe da prevozu ne nose svi zaštitne maske, kao što bi trebalo.

Povodom nošenja maski u gradskom prevozu oglasio se i epidemiolog Predrag Kon koji je svojevremeno istakao da su kamere postavljenje u GSP-u pokazale da veliki broj učenika srednjih škola ne poštuje mere.

Epidemiolog Predrag Kon Tanjug/Andrija Vukelić

– Voze se u prevozu bez maski, što se tačno vidi u vreme kada oni kreću u školu, jer idu po smenama. Potrebno je ukazivati učenicima na to zašto je važno da nose zaštitne maske, jer je primetno da ih veliki broj njih ne nosi u javnom prevozu, gde je veća mogućnost za širenje virusa – objasnio je šef Kriznog štaba, i dodao:

– Moramo da nađemo način kako da objasnimo učenicima srednjih škola zašto se uopšte nose maske u ovoj situaciji. I, bez obzira na to što se čini da oni to razumeju, treba im vrlo slikovito približiti šta se sve dešava zbog toga – rekao je dr Kon.

Nakon današnje sednice Kriznog štaba, epidemiolog je istakao da se u Srbiji pogoršava situacija, posebno u Beogradu, te je upozorio da se zbog povećanja broja zaraženih u prestonici iz nesigurne situacije prelazi u nepovoljnu.

“Najveći broj zaraženih jeste u Beogradu”, rekao je Kon i napomenio da “za sada nema vidljivog razloga za zatvaranje grada”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike