Sahat i Barokna kapija rekonstruisane: Najavljene nove restauracije na Beogradskoj tvrđavi

23.12.2020

14:47

0

Autor: Jovana Vrećo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da je u toku projekat za izgradnju kanalizacione mreže na Beogradskoj tvrđavi

Sahat i Barokna kapija rekonstruisane: Najavljene nove restauracije na Beogradskoj tvrđavi
Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas kompleks Sahat i Barokne kapije na Beogradskoj tvrđavi čija je obnova završena.

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković i predsednik Opštine Stari Grad Radoslav Marjanović.

Pročitajte još:

Vesić je istakao da je veoma ponosan na sve što je urađeno na „Beogradskoj tvrđavi” tokom poslednjih nekoliko godina.

– Rekonstruisani su Malo stepenište, Veliko stepenište, plato oko spomenika „Pobednik“, a urađene su i restauracije „Pobednika“ i Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Rekonstruisani su i Ali-pašino turbe, kao i česma Mehmet Paše Sokolovića – rekao je Vesić.

Kako je istakao, u narednom periodu očekuje se rekonstrukcija Kapije Karla Šestog koja će početi naredne godine, kao i rekonstrukcija Zindan kapije, odnosno Južnog bedema, koji predstavlja ostatke srednjovekovnog grada despota Stefana Lazarevića.

Beoinfo

On je istakao da je u toku projekat za izgradnju kanalizacione mreže na Beogradskoj tvrđavi i naglasio da je ponosan jer, kako je rekao, za ovaj simbol Beograda nikada nije urađeno toliko kao tokom poslednjih godina.

– Ovi radovi nisu zaustavljani ni usporavani epidemijom korona-virusa i tako će biti i u budućnosti jer očuvanje Beogradske tvrđave je očuvanje naše kulture i istorije. Grad Beograd čvrsto „stoji iza” Beogradske tvrđave i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Svaki dinar uložen u ovakve projekte predstavlja ulaganje u očuvanje našeg nacionalnog i kulturnog identiteta – dodao je Vesić.

Beoinfo

Zamenik gradonačelnika je zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

– Zahvalnost dugujemo Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, Arheološkom institutu SANU, JP „Beogradska tvrđava“, Gradu Beogradu, kao i opštini Stari grad. Spomenici kulture su od izuzetnog značaja i moramo da uradimo sve kako bismo ih sačuvali za sledeće generacije – zaključio je Vesić.

Direktorka JP ,,Beogradska tvrđava” Marija Reljić je istakla da je posle četiri godine truda i rada ovaj objekat uspešno otvoren.

– Od svih radova koji su bili planirani na ovom prostoru u 2020. godini, Sahat i Barokna kapija su iziskivali najkompleksinije radove. Želim da zahvalim projektantima, izvođačima, zaposlenima u JP ,,Beogradska tvrđava“ i naravno Gradu Beogradu koji je izdvojio sredstva i prepoznao značaj da se ovaj objekat obnovi– rekla je Reljić i pozvala posetioce da krajem marta odnosno početkom aprila, kada se otvara sezona na Beogradskoj tvrđavi, dođu da vide ovaj prostor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike