Gradonačelnik Šapić: Zahvaljujemo se saveznicima koji su nas Srbe prepoznali kao odane i verne saborce (FOTO/VIDEO)

21.10.2022

08:00

0

Autor: Milica Mališ

Nakon prvog od šest dramskih performansa pod nazivom „Volimo Francusku kao što je ona volela nas” kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, prisutnima su se obratili gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ambasador Francuske Pjer Košar

Gradonačelnik Šapić: Zahvaljujemo se saveznicima koji su nas Srbe prepoznali kao odane i verne saborce (FOTO/VIDEO)
sapic kalemegdan francuska 2110 2022 foto kaca (7) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U okviru obeležavanja „Dana slobode 2022” u Beogradu  biće izvedeno 6 dramskih performansa, na različitim lokacijama u kojima se opisuje neki od događaji ključnih za istorijsko prijateljstvo naše države sa našim saveznicima.

Nakon prvog od šest dramskih performansa pod nazivom  „Volimo Francusku kao što je ona volela nas” kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, izvedena je pesma "Kreće se lađa francuska" koja je obeležila stradanja srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a potom i himne Francuske i Srbije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prisutnima su se obratili  gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ambasador Francuske Pjer Košar. 

Ambasador se u uvodu obratio na srpskom jeziku, zahvalivši se glumcima na snažnoj interpretaciji dramatičnih događaja iz Velikog rata.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On se obratio gradonačelniku i prisutnima i iskazao svoje uzbuđenje što je prvi put na ovom mestu radi obeležavanja oslobođenja Beograda i prijateljstva koje povezuje Francusku i Srbiju.

- Prilika da se sećamo francusko-srpskog prijateljstva pred Spomenikom zahvalnosti Francuskoj je čast i privilegija. Ovaj spomenik podseća na posvećenost Francuske celom srpskom narodu - istakao je Košar.

On se zahvalio svima na prisustvu uz reči:

- Živela Francuska, živela Srbija, živelo prijateljstvo između naših naroda!

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Gradonačelnik Beograda je istakao da je srpska prestonica u prošlom veku dva puta okupirana, i dva puta oslobađana - 1. novembra 1918. godine i 20. oktobra 1944. godine.

- Ujedinili smo ove datume u jednu manifestaciju jer naši heroji iz Prvog svetskog rata i naši heroji iz Drugog svetskog rata su se borili za istu stvar - za našu slobodu. Krasila ih ljubav prema otadžbini i želja za slobodom.

Šapić je podsetio je da su Srbi cenu slobode plaćali onim najvrednijim - svojim životom.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- U susret obeležavanju 1. novebra - slavnog dana naše istorije u kom je Beograd oslobođen u Prvom svetskom ratu, ne možemo da se se još jednom ne zahvalimo svima onima koji su nas zauvek učinili ponosnim. Zahvaljujemo se vojnicima, rodoljubima, stotinama hiljada ljudi, koji su živote izgubili braneču slobodu. Zahvaljujemo se i našim saveznicima koji su nas Srbe prepoznali kao odane i verne saborce, istakao je prvi čovek prestonice. 

Gradonačelnik je podsetio da je Beograd među tri grada van Francuske koji su odlikovan  čuvenom medaljom Legije časti.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Najviše francusko odlikovanje uručio nam je maršal Franše D'Epere kojem takođe dugujemo veliku zahvalnost, kao i svim francuskim vojnicima, našim saveznicima u Prvom svetskom ratu. Predstavu koju smo imali priliku da vidimo "Volim Francusku, kao što je ona volela nas", pokušali smo da odamo počast generalu De Mondeziru koji nas je takođe mnogo zadužio- istakao je Šapić

- Mislimo da je izuzetno važno da se naša istorija prikazuje kroz umetnost, jer se na taj način istinski dočarava, i ostaje ovekovečena i sadašnjim i budućim generacijama - napomenuo je Šapić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Šapić je rekao da je kao gradonačelnik Beograda odlučio da se baš danas nađe na ovom mestu i podseti na težak period i srpska stradanja, ali i pobede koje je srpska vojska izvojevala

Gradonačelnik je naglasio i da je prijateljstvo koje je tada uspostavljeno sa saveznicima neraskidivo, da su oni naša "braća po oružju", i da to nikada ne smemo da zaboravimo.

- Nikada ne smemo da dozvolimo da odnos koji je tada napravljen između dva naroda bilo šta poremeti, moramo da ga gajimo, da ga negujemo. Možda će neskromno zvučati, ali mislim da pobeda u Velikom ratu na način na koji je izvojevana, teško da bi mogla da se dogodi da nije bilo tada hrabre srpske vojske i žrtvi koju je podneo srpski narod - zaključio je Šapić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike