Kako je korona promenila potrošačke navike Beograđana

14.10.2020

06:48 >> 11:32

0

Autor: Jovana Vrećo

Najviše se kupovali prehrambeni, farmaceutski, kozmetički i higijenski proizvodi, ali i informaciona i komunikaciona oprema, jer se masovno radilo od kuće

Kako je korona promenila potrošačke navike Beograđana
Copyright Pixabay

Beograđani su, u drugom tromesečju 2020. godine, najviše pazarili prehrambene proizvode, dok su se na drugom mestu našli farmaceutski, kozmetički i higijenski proizvodi, rekli su za 24sedam iz gradskog Sekretarijata za upravu.

Na pitanje da li je epidemija koronavirusa promenila potrošačke navike Beograđana, iz Sekretarijata navode da ne postoje značajna odstupanja u prometu trgovina na malo, u odnosu na isti period prošle godine, pa je tako zabeležen nominalni pad prometa u trgovini na malo od 4,4 odsto, a realni od 5,3 odsto. 

S jedne strane, epidemija je možda dovela do impulsivnih i paničnih kupovina, ali neke potrošačke navike su utihnule. Tako su najmanje novca građani prestonice trošili na obuću, kožnu galanteriju i alkoholna pića.

Pixabay

Najveći pad, u odnosu na prethodnu godinu, zabeležen je u prometu goriva i maziva, ali značajno je palo interesovanje i za odeću, pogotovo ako uzmemo u obzir da su radnje takve vrste robe jedno vreme bile i pod katancem.

U neku ruku i očekivano, primetan je rast prometa roba u koju spadaju informaciona i komunikaciona oprema, s obzirom na to da su mnogi zbog epidemiološke situacije, morali da rade od kuće.

Sprovedena je procena podataka, koji su sakupljeni iz 700 knjigovodstvenih i drugih organizacija koje se bave trgovinom na malo, a odnose se na promet tokom aprila, maja i juna ove godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike