Novi pogled na grad: Beograd na vodi - moderno gradsko jezgro na gotovo dva miliona kvadrata

15.10.2020

18:02 >> 06:49

0

Uskoro otvaranje Galerije Beograd, a Kula Beograd će sa 40 spratova i 168 metara biti najviša zgrada u Beogradu i trebalo bi da bude završena naredne godine

Novi pogled na grad: Beograd na vodi - moderno gradsko jezgro na gotovo dva miliona kvadrata
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Beograd na vodi je najveći graditeljski poduhvat na teritoriji prestonice u poslednjih nekoliko decenija, na desnoj obali Save, vredan tri milijarde dolara, a do sada su izgrađene tri stambene višespratnice.

Buduće moderno gradsko jezgro prostiraće se na 1,8 miliona kvadratnih metara, a planirana je izgradnja 7.000 stambenih jedinica za oko 14.000 stanovnika.

Pored stambenih zgrada, na prestižnoj lokaciji biće izgrađeni i „Galerija Beograd”, najveći tržni centar u gradu, hoteli različitih kategorija, restorani, obrazovne ustanove, moderne zdravstvene službe, šetalište uz reku dugačko 1,8 kilometara, kao i parkovi s nizom zabavnih sadržaja.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Takođe, prestonica će dobiti i novi simbol, Kulu Beograd, koja će sa svojih 40 spratova i 168 metara visine biti najviša zgrada u Beogradu, a u okviru nje će se nalaziti i hotel.

Prva stambena zgrada u sklopu projekta završena je 2018. godine, kada su se uselili i prvi stanari. Do sada su kompletno izgrađene tri stambene višespratnice, trenutno su u toku radovi na još nekoliko zgrada, a plan je da se izgradi još 16 stambenih kompleksa.

Trenutno je na izvođenju radova angažovano oko 2.500 radnika, što Beograd na vodi čini jednim od najvećih gradilišta u Evropi.

ATA Images/Antonio Ahel

U toku su završni radovi na izgradnji „Galerije Beograd”, koja će se prostirati na 300.000 kvadratnih metara bruto površine, sadržaće 93.000 kvadrata prostora za izdavanje i imaće i 3.600 parking-mesta. Njeno otvaranje najavljeno je za 18. decembar.

Prema najavama, budući simbol grada – Kula Beograd, trebalo bi da bude završen krajem 2021. godine.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U novembru prošle godine otvoren je Bulevar Vudroa Vilsona, kao i velelepni Beogradski park koji se prostire na 2,7 hektara površine.

U okviru parka nalaze se, između ostalog, multifunkcionalni sportski teren, dečje igralište, stolovi za piknik i stoni tenis, kao i staza za šetnju i džoging dužine 700 metara.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

U toku je i rekonstrukcija Savskog trga, gde se trenutno postavlja spomenik Stefanu Nemanji, a predviđeno je da sredinom novembra trg bude otvoren.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike