Poskupelo odnošenje smeća: Nove cene za domaćinstva

15.10.2020

08:50 >> 14:10

0

Autor: J. Vrećo

Poskupelo odnošenje smeća: Nove cene za domaćinstva
Copyright Printscreen/ Youtube, DW Fokus

Prema promenjenom cenovniku JKP „Gradska čistoća“, usluge sakupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada, za domaćinstva, koštaće umesto dosadašnjih 5, 64 dinara po kvadratu sa PDV, 6, 60 dinara.

Odluka o cenovniku usluga u ovom preduzeću je izmenjena, nakon što je dobijena saglasnost Grada, a nove cene već su se našle i u Službenom glasniku.

Cena po kvadratu za odnošenje smeća iz domaćinstava viša je za oko dinar, dok za ostale potrošače, poskupljenje iznosi 2, 6 dinara. Do sada je ta cena iznosila 13,90 dinara, a sada 16,50 dinara po kvadratu, te će tako za 100 kvadrata lokala morati da se plati 1. 650, umesto nekadašnjih 1.390 dinara.

Takođe, veći računi stižu i za one koji plaćaju ovu uslugu paušalno. Za poslovni prostor od 30 kvadrata odnošenje smeća koštaće umesto 991 dinara, 1.177 dinara za grupu advokatskih kancelarija, galerija, zlatara i optičara.

Za drugu grupu, gde pripadaju trgovine sa neprehrambenom robom, apoteke, privatne škole i vrtiće koštaće sada 1.529 dinara, dok za radnje sa prehrambenom robom, picerijama, ćevabdžinicama, frizerima, ugostiteljskim objektima, ova usluga koštaće 2.211 dianra, umesto 1.861.

Do kraja godine Beograđane, takođe, očekuje i taksa za “Beočistu energiju”, za odlaganje i tretman otpada na novu deponiju, koja iznosi 0,90 dinara plus PDV po kvadratu stana. Međutim, nadležni u Gradu, uveravali su da ova stavka neće dodatno uvećati račune, jer će biti smanjena cena grejanja.

Kako da ipak uštedite?

Umesto smeća, kontejneri oko stambenih zgrada u Beogradu često su puni šuta, starog nameštaja i drugog kabastog otpada. Pored čestih apela iz JKP “Gradska čistoća”, pojedini sugrađani i dalje odlažu određenu vrstu otpada na mestima koja nisu za to namenjena, te se tako stvaraju mini deponije.

Kako ovakvi ružni prizori ne bi i ubuduće narušavali lepotu prestonice, iz ovog preduzeća za 24 sedam podsećaju na akciju besplatnog odnošenja kabastog otpada, koja je značajna i za Beograđane, jer oni na taj način ostvaruju uštedu u kućnom budžetu.

Printscreen/ Youtube, Graska čistoća

Ovom akcijom, koja se sprovodi unazad 16 godina, svakog prvog vikenda u mesecu, od početka ove godine prikupljeno je više od 55.000 kubika kabastog otpada.

Iz ovog preduzeća naglašavaju da sugrađani mogu da ostave pored kontejnera nepotrebne kabaste stvari, odnosno šporete, frižidere, mašine, nameštaj i slično, ali bez šuta i bez zemlje, odakle će ih ekipe ,,Čistoće” ukloniti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike