Svaka cigla će biti vraćena na svoje mesto: Obrenovačka crkvena ograda stara 100 godina u novom sjaju

15.10.2020

13:23

0

Svaka cigla će biti vraćena na svoje mesto: Obrenovačka crkvena ograda stara 100 godina u novom sjaju
Copyright Printscreen/YouTube/RTV MAG

Uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, počela je dugoočekivana rekonstrukcija ograde obrenovačke crkve posvećene Silasku Svetog Duha na apostole. Prema nekim izvorima ograda je stara skoro 100 godina.

– Ovaj posao odlažemo već nekoliko godina. Pre četiri godine rekonstruisali smo kapiju i deo prema crkvenoj prodavnici. Ostao je drugi deo, koji ćemo sada kompletno rekonstruisati, uz pomoć prijatelje crkve i naših crkvenih odbornika. Ova ograda je po našim saznanjima stara blizu 100 godina. Centralni stub na početku ograde, dosta je oronuo, i predstavljao je opasnost za pešake koji hodaju trotoarom – rekao je za RTV MAG, Darko Pavlović starešina obrenovačke crkve.

Izvođači će posebno voditi računa da nova ograda bude slična onoj koja je ulaz u crkvenu portu krasila i pre 100 godina.

Kako je rekao starešina crkve, ograda će biti identična staroj, i svaka cigla će biti vraćena na svoje mesto. Ograda će izgledati onako kako je izgledala i pre 100 godina.

Pored rekonstrukcije crkvene ograde, u toku su i poslovi uređenja platoa oko česme, gde će biti postavljen granitni kamen. Radovi će trajati do kraja oktobra.

Printscreen/YouTube/RTV MAG

Crkva u Obrenovcu, posvećena Silasku Svetog Duha na apostole, podignuta je 1868. godine, i pripada Eparhiji valjevskoj Srpske pravoslavne crkve. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Sadašnja crkva je podignuta u neposrednoj blizini mesta gde je bila stara iz 1824. godine, koja je srušena i materijal je iskorišćen za zidanje crkve u Bariču. Interesantno je da je materijal koji je korišćen za izgradnju prve crkve donesen iz okolnog Mislođina sa ruševina nekadašnjeg manastira Svetog Hristofora. Manastir je početkom 21. veka obnovljen izgradnjom manastirske crkve i konaka.

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTV MAG

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike