Šta ako je saobraćajni znak oštećen ili se ne vidi - da li onda važi?

08.10.2022

17:30

0

Saobraćajna signalizacija mora odgovarati po obliku, boji i načinu postavljanja Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji

Šta ako je saobraćajni znak oštećen ili se ne vidi - da li onda važi?
saobraćajni znaci - Copyright Profimedia

Oštećeni i "nevidljivi" saobraćajni znaci umeju i te kako da zadaju prave muke beogradskim vozačima, a iako su razlozi zbog kojih se dešavaju oštećenja na tablama različiti, one najčešće stradaju prilikom udesa, a neretko su i na meti vandala.

Tim povodom novinari portala 24sedam istaržili su da li oboreni ili ne u potpunosti vidljivi saobraćajni znaci važe ili ne.

Stručnjak za bezbednost u saobraćaju Milan Vujanić kaže za 24sedam da samo u potpunosti jasno vidljiva i postavljena signalizacija, u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, jeste ona koja proizvodi pravno dejstvo.

Profimedia
 

- Nije predviđeno da se delimično vidi. Saobraćajna signalizacija mora odgovarati po obliku, boji i načinu postavljanja tom pravilniku. Ukoliko u potpunosti ne odgovara, po bilo kojoj od tih osobina, onda ona nije signalizacija i ne važi. To znači da znakovi koji su prekriveni ili na neki način oštećeni ne važe - naglašava naš sagovornik.

Dodaje da isto pravilo važi i ukoliko je znak ili stub na kojem on stoji nakrivljen.

Vujanić dalje objašnjava da je nepostojanje ili pogrešna signalizacija odgovornost onoga čiji je put.

- Ukoliko znak na bilo koji način nije po Pravilniku, nadležnost je Grada Beograda, tačnije JP “Putevi Beograda”, da ga zameni - navodi naš sagovornik.

Printscreen/YouTube
 

On ističe da kada se dogodi situacija u kojoj znak nije u potpunosti vidljiv ili je oštećen, vozač treba da uskladi svoju vožnju prema onome što vidi u saobraćaju.

- Saobraćajni znaci ne sprečavaju da ne dođe do nezgode, nego samo objašnjavaju ko kad ima kakvu prednost i na šta vozač mora da obrati pažnju. Ako ne postoji nijedan znak na saobraćajnici, onda, naravno, važi prvenstvo prolaza desne strane. Takođe, ako se ponašamo u skladu sa propisima, neće biti nezgode. Saobraćajna signalizacija pomaže da jasnije i blagovremeno razumemo šta nas čeka i kako treba da se ponašamo u saobraćaju - zaključio je Vujanić za 24sedam.

Profimedia
 

Godišnje se ošteti oko 400 znakova

Prošle godine nadležno JP "Putevi Beograda" izdalo je 348 naloga za popravku oštećenih i oborenih saobraćajnih znakova, što je u odnosu na ukupan broj znakova u prestonici manje od jedan posto.

Ukupan budžet za njihovo održavanje na godišnjem nivou iznosi 40 miliona dinara. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike