Beograd može da bude kao Amsterdam: "Bajsom na posao" - ušteda novca, smanjenje zagađenja i manje gužve u gradu

21.09.2022

17:30

0

Udruženje građana "Ulice za bicikliste" do kraja septembra sprovodi kampanju kojom poziva Beograđane da isprobaju alternativne i održive vidove transporta

Beograd može da bude kao Amsterdam: "Bajsom na posao" - ušteda novca, smanjenje zagađenja i manje gužve u gradu
Nikola Petković_Ulice za bicikliste 2 foto Bogdan Spasojević (2) - Copyright UG "Ulice za bicikliste"

Ogromne gužve u saobraćaju i gradskom prevozu, traženje mesta za parkiranje, ali i ušteda novca - razlozi su zbog kojih bi Beograđani mogli da počnu da razmišljaju o ideji da na posao idu alternativnim prevoznim sredstvima poput bicikle ili trotineta.

Naime, Udruženje građana "Ulice za bicikliste" do kraja septembra sprovodi kampanju "Bajsom na posao", kojom poziva Beograđane da isprobaju alternativne i održive vidove transporta, a u sklopu kampanje biće urađeno i istraživanje o načinu transporta naših sugrađana na posao i sa posla.

Ova inicijativa ima za cilj povećanje broja ljudi u prestonici koji do svog radnog mesta idu biciklom, trotinetom ili peške.

UG "Ulice za bicikliste"
 

Iako je "tempo" u Beogradu tokom jula i avgusta laganiji, u septembru su već počele da se stvaraju ogromne gužve u saobraćaju.

Zvuci sirena, zagađenje i nepregledne saobraćajne kolone svakodnevica su u našem glavnom gradu, a jedna od inicijativa da se ovaj problem ublaži dolazi od volontera i aktivista udruženja "Ulice za Bicikliste".

Nikola Petković iz "Ulica za bicikliste" i vođa projekta istakao je da su procene da u Beogradu manje od jedan odsto stanovništva koristi bicikl kao svakodnevni transport.

- U Amsterdamu bicikl koristi oko 50 odsto stanovništva, a u Novom Sadu 10. Pitali smo se šta možemo da učinimo da se ovo promeni i na taj način poveća ekološka i zdravstvena svest o benefitima vožnje bicikla, kao i da se smanje gužve u gradu - istakao je Petković za 24sedam.

Prednosti

Prednosti vožnje bicikla su brojne. Naime, za putovanja do pet kilometara bicikl je najbrže prevozno sredstvo, a značajna je i ušteda novca jer nema troškova goriva koje postaje sve skuplje, kao i parkinga koji se dosta lakše nalazi ako ste na biciklu.

Pexels
 

Osim toga, bicikl je jedan od najboljih načina rekreacije jer se koristi samo energija ljudskog tela - bez zagađenja.

- Jedan od ciljeva kampanje je da prikupimo što više odgovora na upitnik kojim ćemo analizirati na koji način Beograđani i Beograđanke idu na posao. Naš upitnik će mapirati glavne načina transporta, ali i razloge zašto se neki održivi vidovi transporta više ne koriste. Rezultate istraživanja ćemo objaviti krajem septembra i biće dostupni svim zainteresovanim akterima kojima je saobraćaj u gradu važno polje delovanja - rekao je Petković.

Svi zainteresovani sugrađani upitnik mogu popuniti na sajtu kampanje https://bajsomnaposao.rs/.

Kampanja "Bajsom na posao” namenjena je svim pojedinicima u gradu Beogradu, ali i biznis zajednici i posebno kompanijama koje na bilo koji način podržavaju zaposlene da na posao ne dolaze automobilom.

Nakon istraživanja biciklističke zajednice u Beogradu plan je da se projekat proširi na celu Srbiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike