MOJ BEOGRAD Nenad Jovanov, parfimer: Detinjstvo pamtim po slobodi i čarobnom mirisu

18.10.2020

16:30 >> 07:15

0

Autor: Jovana Vrećo

O ljubavi prema Beogradu, a posebno prema duhu Starog grada

MOJ BEOGRAD Nenad Jovanov, parfimer: Detinjstvo pamtim po slobodi i čarobnom mirisu
Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Čovek starog kova i zanatlija iz parfimerije „Sava“, Nenad Jovanov, za 24sedam govorio je o ljubavi prema Beogradu, a posebno prema duhu Starog grada.

“Detinjstvo pamtim po slobodi, trotinetu koji sam vozio po Kalemegdanu, i tom čarobnom mirisu jednog sendviča koji su mi roditelji kupovali u jednoj radnji tu, u blizini. Kada sam bio mali, sve je gravitiralo ka parfimeriji. A voleo sam da idem tamo. Našao bi se uvek i neki poslić za mene, pa onda dobijem za odrađeno i nešto novca i trk po kartu za bioskop ili sa drugarima na sladoled.

Za mene su zaštitni znak Beograda Knez Mihailova i sve one nanizane prodavnice u njoj. Sećam se, ranije kada je vreme bilo oskudno, pa smo tako gledali u izloge. Tu je bio niz prodavnica dečijih igračaka. Jedna od njih se zvala ‘Dečija radost’, pa sam tako znao da pitam mamu: ‘Je l’ mogu samo da gledam?’ To je za nas bio centar događanja.

U poslednjih 10, 15 godina svedok sam velike promene. I ne, nisam kao veliki broj starijih ljudi, pa da govorim da je sve bilo idealno i divno, a da sada ništa ne valja. Ne! To nije korektno reći. Beograd se jako puno izmenio. Spletom istorijskih, ružnih okolnosti, ispunio se novim življem, iz popaljenih delova.

Stava sam da nikada svoj kraj ne bi trebalo zaboraviti, ali da je neophodno sa pažnjom se prilagoditi životu u gradu, koji nameće jedna zajednica „nabijenih ljudi.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Ranije smo parfimeriju imali na Topličinom vencu, sada pored tog lokala prolazim sa setom.

Međutim, ova ulica Kralja Petra predstavlja prvu ulicu u starom, još antičkom Beogradu. Bila je veoma jaka trgovačka ulica. Zvali su je ‘Dubrovačka’, još iz doma osmanske vladavine.

Onda se nešto posle Drugog svetskog rata promenilo. Trgovina se izmestila, koncentrisala se u Knez Mihailovoj, Terazijama…”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike