Oaze mira u Beogradu: Jedan od većih parkova do početka XX veka bio zatvoreno kraljevsko lovište

18.10.2020

06:58 >> 10:30

0

Parkovske površine i izletišta prostiru se na više od 385 hektara, a najstariji je današnji Park Gavrila Principa

Oaze mira u Beogradu: Jedan od većih parkova do početka XX veka bio zatvoreno kraljevsko lovište
Copyright Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

U današnjem Beogradu uređeno je više od 60 parkova i izletišta, koji zauzimaju površinu veću od 385 hektara. Najviše ih ima na teritoriji opštine Savski venac, a slede Zemun i Novi Beograd.

Parkovi su oduvek važili za oaze mira u velikim gradovima, punim galame, prašine, automobila i fabrika. Sa uređivanjem zelenih površina u Beogradu počelo se za vreme vladavine Kneza Miloša, a najstariji, Finansijski park (danas Park Gavrila Principa) podignut je 1860. godine.

Beogradski parkovi uglavnom su pošumljeni visokim listopadnim i zimzelenim drvećem. Dominantne vrste lišćara su javor, kesten, bagrem, topola, breza, lipa, dok među četinarima najviše ima smrče, bora, jele, kedra, tise, tuje i čempresa.

Neki od najlepših i najvećih beogradski parkova su Kalemegdan, Topčider, Tašmajdan, Košutnjak, Manjež, Karađorđev park, Gradski park u Zemunu, park Prijateljstva, Pionirski, kao i Studentski park.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kalemegdan je svakako najveći i jedan od najstarijih beogradskih parkova. Smešten je u centru grada, iznad ušća Save u Dunav, a brojni zabavni i kulturno-istorijski sadržaji daju mu posebnu draž. Najveća znamenitost u parku je svakako Beogradska tvrđava, a u njemu se nalaze i brojni spomenici i muzeji.

Topčiderski park počeo je da se razvija pošumljavanjem područja oko Konaka kneza Miloša, nakon njegove izgradnje 1831. godine. Ukrašen je velikim brojem statua i fontana, a u okviru njega nalazi se i šest spomenika kulture. Posebnu vrednost parka predstavlja platan star 170 godina koji je zasađen pored Miloševog konaka.

Na prostoru koji je nekada bio turski kamenolom danas se nalazi jedan od najlepših beogradskih parkova Tašmajdan. Pozicioniran je između ulica Takovske, Ilije Garašanina, Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra. U okviru parka nalaze se mnoge znamenitosti, kao što je crkva Svetog Marka, Ruska crkva, spomenik Desanki Maksimović, kao i prva otvorena Seizmološka stanica.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Još jedan od većih parkova u Beogradu je Košutnjak, koji je do početka XX veka bio zatvoreno kraljevsko lovište, a 1903. godine postaje javni park, dostupan svim građanima. U okviru parka nalaze se staze za trčanje i vožnju bicikla, kao i sportsko-rekreativni centar. Košutanjak je omiljeno izletište velikog broja Beograđana.

Jedan od najlepših parkova u gradu, Pionirski, smešten između Bulevara kralja Aleksandra i ulica Kralja Milana, Kneza Miloša i Dragoslava Jovanovića, do 1944. godine bio je deo dvorskog kompleksa koji je čitav bio opasan visokom ogradom od kovanog gvožđa, sa pozlaćenim vrhovima u obliku šiljka koplja. Služio je kao bašta Starog dvora (sada Skupština grada Beograda).

Nove komunističke vlasti odlučile su da “vlast približe narodu”, pa je prelepa ograda uklonjena, kao i njena “biznakinja” koja je opasavala parcelu na kojoj se nalazi Skupština Srbije. Delovi ograde završili su na imanjima na Dedinju, koje su zaposeli novi, komunistički lideri Jugoslavije, dok je dvorski park dobio naziv Pionirski i u njega su od tada mogli svi da uđu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike