Grad Beograd nastavlja obračun sa divljom gradnjom: Pala perionica na Novom Beogradu, a ove tri opštine neka se spreme?! (FOTO)

14.09.2022

17:30

1

Nakon rušenja objekta na Avali, na red je došla i nelegano izgrađena auto-perionica na Novom Beogradu

Grad Beograd nastavlja obračun sa divljom gradnjom: Pala perionica na Novom Beogradu, a ove tri opštine neka se spreme?! (FOTO)
9ce206a2d6605c0048188df5639e14ab_5029693836 - Copyright Beoinfo

Nelegalna gradnja u Beogradu u poslednjih nekoliko godina "cveta", objekata izgrađenih bez dozvole ima u svim delovima prestonice, a grad Beograd je, čini se, konačno rešio da se sa ovim problemom uhvati u koštac.

Tako je nedavno na Avali, nakon naloga Sekretarijata za inspekcijske poslove i krivične prijave protiv graditelja, srušen nelegalan objekat izgrađen 2020. godine, koji se jednim delom nalazio u trećoj zoni zaštite prirodnog dobra.

Nakon rušenja objekta na Avali, na red je došla i nelegano izgrađena auto-perionica na Novom Beogradu, u Ulici Vladimira Popovića, koja je bez dozvole izgrađena na zemljištu u vlasništvu Republike Srbije.

Beoinfo
 

- U konkretnom slučaju, u julu ove godine investitor je bespravno, to jest bez građevinske dozvole i prijave radova gradio objekat. Inspekcija je odmah izašla na teren i zatvorila je gradilište znakom, trakom i donetim rešenjem o zatvaranju gradilišta. Zatim je doneto i rešenje o uklanjanju objekta i rešenje o izvršenju. Investitor je imao pravo i mogao je sam da ukloni objekat u određenom roku, ali on to nije učinio, zbog čega smo pristupili rušenju - navela je Nataša Ivanović Jokanović, rukovodilac građevinske inspekcije Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Takođe, podneta je i krivična prijava protiv investitora, jer postoji osnovana sumnja da je prekršen član 219 Krivičnog zakonika.

- Sekretarijat za inspekcijske poslove daje prioritet zaštiti javnog interesa, bezbednosti ljudi, dece, okoline, imovine i objekata. Apelujemo još jednom da se uopšte ne isplati graditi bespravno, jer investitor mora da snosi sve troškove rušenja. Takođe, apelujemo da se zida po zakonu, s građevinskom dozvolom, jer će u suprotnom investitori biti krivično gonjeni i odgovarati pred nadležnim tužilaštvom - istakla je Nataša Ivanović Jokanović.

Beoinfo
 

Najviše nelegalnih objekata na Voždovcu, Paliluli i Zvezdari

Kako je za 24sedam rekao predsednik Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu Dejan Bojović, najviše nelegalnih objekata ima na Voždovcu, Paliluli i Zvezdari.

- Divlje gradnje ima najviše u opštinama koje imaju deo urbane sredine i deo prigradskih naselja. Ne verujem da će Grad krenuti u obračun sa ovim problemom, jer smatram da to mora da se reši sistemski, da se uvedu određene zakonske procedure - istakao je Bojić za 24sedam.

Kako kaže, problem je što termin rušenje ne postoji u Zakonu o izgradnji i prostornom planiranju.

- Mi za rušenje nemamo sertifikate koje bismo morali imati, kao ni dobre projekte. Rušenje u Zakonu o izgradnji i prostornom planiranju ne postoji, ali postoji uklanjanje nelegalno izgrađenih objekata, a to je ogromna razlika - kaže naš sagovornik.

Dejan Bojović, Printscreen/YouTube/GlasJavnosti
 

On objašnjava da je akcija rušenja nelegalnih objekata u Beogradu za pohvalu, ali naglašava da bi trebalo da postoje pravila, kao i da je potrebno da se sve zakonski reguliše.

- Investitorima je isplatljivije da sami ruše objekte nego da Grad to radi. Grad nema cenovnik koliko bi rušenje po kvadratu trebalo da košta i morao bi da unajmi privatnu firmu da uradi taj posao. Takođe, postoji i pitanje ko je vlasnik tog građevinskog otpada i gde će on biti odnet. To je naša zakonska problematika i to je ono za šta se mi kao organizacija borimo, jer je taj materijal u principu vlasništvo investitora, pa je zato bolja i isplatljivija varijanta za njega da izvrši rušenje sam, jer onda on raspolaže tim materijalom, koji se može iskoristiti u druge svrhe - kaže Bojić.

Očuvanje urbanističkog i komunalnog reda

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je prilikom rušenja objekta na Avali naglasio da od prvog dana radi na ispunjenju predizbornih obećanja građanima, te da oni koji to nisu ozbiljno shvatili, pogotovo kada je reč o nelegalnoj gradnji, sada treba da se uvere da je krajnje ozbiljan i odlučan.

On je podsetio da je pre nekoliko meseci, tokom kampanje, govorio da će se naročito povesti računa o biserima grada Beograda kao što su Avala, Košutnjak, Ada Ciganlija, Zvezdarska i Bojčinska šuma.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Time, kako je rekao, pokazujemo doslednost u realizaciji vizije očuvanja urbanističkog i komunalnog reda u sprskoj prestonici.

- I pored uverenja javnosti da do rušenja na Avali neće doći, insistirao sam da se ovaj predmet aktivira i da se investitor upozori da bi mu bilo najbolje da sam ukloni objekte, jer ukoliko ih mi budemo uklanjali, to će biti višestruko skuplje. Očigledno da me je ozbiljno shvatio i drago mi je zbog toga. Nadam se da će me ozbiljno shvatiti i svi drugi, pogotovo oni koji su mislili da se na temu nekih stvari šalim, da nisam dovoljno ozbiljan i odlučan, te da će možda na ovom primeru nešto razumeti. Takođe sam siguran da će biti i onih kojima će trebati još dosta primera, a biće ih - naglasio je nedavno gradonačelnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike