Viteški festival u čast srpskom despotu i osnivaču Beograda! Prvo borbe lukom i strelom i mačevima, a posle prebranac i riblja čorba! (FOTO)

27.08.2022

17:45

0

Festival obuhvata smotru srednjovekovnog umetničkog, zanatskog i kulturnog stvaralaštva

Viteški festival u čast srpskom despotu i osnivaču Beograda! Prvo borbe lukom i strelom i mačevima, a posle prebranac i riblja čorba! (FOTO)
collage - Copyright 24sedam

U Beogradskom viteškom parku, iza Palate Srbije, danas se održala manifestacija posvećena očuvanju srpske istorije, tradicije i kulture iz doba despota Stefana Lazarevića

Ova manifestacija, koja nosi naziv Međunarodni viteški festival "Despotovi dani", skupila je hrabre i plemenite vizetove iz Srbije i Mađarske.

Festival obuhvata smotru srednjovekovnog umetničkog, zanatskog i kulturnog stvaralaštva, a već četvrtu godinu zaredom organizuju ga Udruženje SVIBOR i Turistička organizacija Beograd.

Prema rečima osnivača SVIBOR-a Radivoja Radulovića, pred takmičarima i posetiocima nalazi se veliki spektar interesantnih aktivnosti.

- Posetioci će moći da vide prave, viteške borbe, kao što je gađanje lukom i strelom, razna nadmetanja, prikaze borilačkih i viteških veština. Mislili smo i na mališane, pa smo napravili školu za decu gde mogu da vežbaju sa mekanim vežbanim oružjem. Takođe, napravili smo i radionicu starih zanata gde zainteresovani mogu da vide kako su se nekada pravili oklopi, šlemovi i razno oružje - objašnjava on za 24sedam i dodaje da su te stvari napravljene na isti način kao i pre 600 godina za vreme despota Stefana Lazarevića.

24sedam
Radivoje Radulović

Kada je reč o takmičenjima, održano je nadmetanje u gađanju lukom i strelom, sekirom, nožem, kao i borbe sa rukovanjem sekire, mača, buzdovana, takmičenje jedan na jedan i masovno...

Pored toga, napravljen je i Viteški muzej, gde su izložene sve stvari koje oni koriste u borbama i na turnirima. 

24sedam
 

- Osim toga, organizovali smo i plovidbu Dunavom, do Kalemegdana, i to srednjovekovnom lađom, koja predstavlja repliku brodova od pre 1.000 godina koju smo napravili na severu Rusije i sa njime preplovili 8.000 kilometara kroz najveće evropske reke i preko sedam mora - istakao je Radulović. 

Pored raznovrsnih aktivnosti, za takmičare i posetioce pripremljena je i posna hrana - riblja čorba i prebranac.

24sedam
Crvene rukavice od kozije kože

Takođe, za najbolje takmičare tu su i nagrade, ali ne u vidu medalja, pehara ili priznanja, već su viteškog karaktera!

- Na turnirama koje je svake godine u Prištini organizovao car Dušan na Božić nagrade za pobednike bile su par crvenih rukavica od kozije kože. Ta nagrada predstavlja jedan upotrebni i funkcionalni predmet. Tako će biti i na ovom međunarodnom festivalu - kaže naš sagovornik. 

Na pitanje zbog čega organizuju ovo takmičenje i da li može doći do lakših ili težih povreda kada se vitezovi nađu u borbi, Radulović ističe da se najčešće povredi sujeta i to kod onih takmičara koji nisu dovoljno utrenirani. 

- Mi imamo zaštitnu opremu koja sprečava teže povrede. Ljudi bi možda voleli da vide krv, i to je vrlo često postavljeno pitanje, ali mi to ne radimo zbog toga, već kako bismo ispitali naše sposobnosti, kako bismo pomogli partneru, onome do sebe, da on napreduje. Nije cilj da jedan drugoga slome i povrede, već da ta borba bude bratska i prijateljska - objašnjava on. 

Kao primer jednog čestitog i pravog borca i viteza, Radulović izdavaja upravo despota Stefana Lazarevića, osnivača Beograda i njegovog prvog gradonačelnika, koji je, kako on kaže, bio vrli vitez i borac, ali ujedno i diplomata, pesnik i umetnik.

- Nije važno samo savladati  protivnika, nego mora da se i vitez oplemeni kako bi svoju silu kanalisao u nešto drugo kako se za borba ne bi pretvorila u čisto mlaćenje. U boj se ne ide da bi se neko povredio, već iz krajnje nužde, iz očaja i nemogućnosti da se drugačiji reše neki sporovi - zaključio je Radulović.

Takođe, gosti će moći da čuju stručna predavanja o istoriji i arheologiji srednjovekovnog Beograda i despotu Stefanu Lazareviću.

Festival će trajati još sutra, do 28. avgusta, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike