Hladni radijatori u prestoničkim domovima, iz "Beogradskih elektrana" otkrivaju zašto

21.10.2020 | 12:57

Autor: Lj. Stanković

Copyright Profimedia

Hladni radijatori biće građanima Beograda sve do večeras, zbog temperature spoljašnjeg vazduha koja iznosi 16 stepeni Celzijusa, saopštili su iz JKP “Beogradskih elektrana”.

Kako navode u ovom preduzeću, u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, isporuka toplotne energije prekinuta je danas u podne.

– Sve toplotne predajne stanice, kojih u sistemu daljinskog grejanja ima više od 9.000, su automatizovane, imaju senzore na spoljašnjoj strani objekta i mere temperaturu vazduha u njegovom okruženju. U skladu sa Odlukom o snabdevanju, kada su spoljašnje temperature vazduha više od 15 stepeni Celzijusa, automatski ventil u predajnoj stanici zatvara protok toplotne energije kroz objekat – rekli su oni.

Copyright Pixabay/USA-Reiseblogger

Iz “Beogradskih elektrana” napominju da se grejanje prekida kada temperature više od 15 stepeni traju duže od dva sata, kao i da ponovna isporuka toplotne energije počinje kada ista bude 12 stepeni ili niže.

– Prekid ne može biti kraći od četiri sata. Takođe, nema grejanja ako temperature više od 15 stepeni traju duže od 10 sati i kada je između šest i devet sati viša od 12 stepeni Celzijusa – dodaju oni.

Podsetimo, zvanična grejna sezona u Beogradu traje od 15. oktobra do 15. aprila, ali može da bude produžena u slučaju niskih temperatura.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam