Zaleću se u druge vozače, prestignu ih, a onda naglo zakoče! Bahatosti nema kraja: Evo kakve su kazne (VIDEO)

30.06.2022

17:25

0

Zakon je jasan po pitanju ovog bahatog ponašanja

Zaleću se u druge vozače, prestignu ih, a onda naglo zakoče! Bahatosti nema kraja: Evo kakve su kazne (VIDEO)
bahata vožnja1 - Copyright Printscreen/ Instagram, serbialive_beograd_rezerva

Nisu retki slučajevi da se bahati vozači zaleću po putevima, a kada drugi vozač neće da im se skloni, počnu da ih proganjaju. Međutim, to postaje još rizičnije i opasnije kada se uzme u obzir da tada mogu biti ugroženi i životi male dece, pa i beba.

Upravo jedan takav snimak rizične vožnje osvanuo je pre nekoliko dana na društvenim mrežama, a podelio ga je vozač koji je u kolima vozio dve bebe, jednu staru samo mesec dana, a drugu 18 meseci.

Naime, sve se dešavalo na auto-putu Beograd-Niš, kada se vozaču automobila, koji se nalazio u levoj traci, približavao drugi automobil velikom brzinom, koji je "blinkao" sve vreme.

Vozač koji je sve snimao  navodi da mu je "audi" nasilno ablendovao da se skloni, a da nije mogao da se prestroji u srednju traku zbog trećeg vozila. U tom momentu on se nalazi u levoj traci, propušta nekoliko prilika da se skloni desno jer ne sme naglo da se prestroji.

Potom dolazi do vrhunca bezobrazluka, kada ga u jednom momentu "audi" obilazi iz desne trake, a zatim izlazi ispred njega i naglo koči! To može biti veoma opasno pogotovo kada se dešava pri velikim brzinama. Vozač sa bebama u kolima koči naglo i za svaki slučaj skreće melo ulevo, što je takođe opasno zbog automobilla koji u tom trenutku nailaze u levoj traci.

- U tom trenutku se nalazi u kolima jednomesečna beba u jajetu (suvozačevo mesto), druga beba u 18. mesecu (u sedalici iza suvozača), žena i ja. Ja svakako ne smem da pravim nagle pokrete zbog njih, a evo kakvih vozača ima koji misle da su sami na putu. Zato objavljujem snimak u celosti - napisao je on uz priloženi snimak.

Teško ih je uhvatiti i kazniti

Da je nasilnička vožnja uzela maha, i to već duže vreme traje, istakao je i stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić koji je za 24sedam svojevremeno rekao da je najveći problem saznati indentitet ovih vozača, pa je samim tim i veoma teško, gotovo nemoguće, da budu kažnjeni.

Printscreen/YouTube/Novo jutro
Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić

– Da bi neko bio kažnjen, moraju da postoje najmanje tri elementa. Ko je počinio delo, gde i kada. Na osnovu snimaka teško je utvrditi ko je za volanom, kada i gde se prekršaj dogodio, pa je zato i policiji teško da procesuira bahate vozače – objasnio je Vujanić.

S druge strane, to bi u ovom slučaju i bilo moguće, ukoliko je onaj koji je snimao i bio "žrtva" bahate vožnje, uspeo da ostane pribran i pribeleži i broj registarske oznake.

Kako je istakao svaka vožnja koja je takva da ne uzima u obzir potencijalnu mogućnost da druge ljude povredi, tj. ona vožnja u kojoj se vozač ne obazire na tuđe živote – bezobzirna vožnja.

Upravo, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, nasilnička vožnja se definiše kao postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Profimedia
 

Pod nasilničkom vožnjom smatra se i:

– kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta

– kretanje vozila na putu u naselju brzinom koja je za više od 90 km/h veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 km/h veća od dozvoljene

– upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti (više od 2,00 mg/ml)

Kazne

Kazna za nasilničku vožnju deli se, u zavisnosti od toga, da li je vozač izazvao ili nije izazvao udes.

Ukoliko vozač nije izazvao udes kazna zatvora od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati, zabrana vožnje u trajanju od najmanje devet meseci, 15 kaznenih poena.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Ukoliko vozač jeste izazvao udes kazna zatvora od 45 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 300 do 360 sati, zabrana vožnje u trajanju od najmanje deset meseci, 17 kaznenih poena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike