I vlasnici splavova bi trebalo da strepe od novog Zakona: Beogradskim rekama patroliraće policija

22.06.2022

15:21

0

Sada kada je krenula letnja sezona, razgovaramo sa ugostiteljima, neke sankcionišemo, istakao je načelnik Komunalne milicije

I vlasnici splavova bi trebalo da strepe od novog Zakona: Beogradskim rekama patroliraće policija
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Načelnik Komunalne milicije Beograda Ivan Divac izjavio je danas da je trenutno najveći izazov primena novog Zakona o zaštiti od buke, prema kome je od oktobra prošle godine, prvi put u istoriji, Komunalna milicija dobila mogućnost situacionog merenja buke.

Divac je za Tanjug rekao da postoji zadovoljstvo prvim ostvarenim rezultatima, ali i izrazio očekivanja da će tokom leta početi da se primenjuje kontrola i sa čamca, koji uskoro treba da bude registrovan.

- Komunalna milicija je nabavila čamac i u procesu smo njegove registracije i izrade protokola sa MUP-om o zajedničkom korišćenju tog čamca. Čim to bude gotovo, nadam se da ćemo već u toku ovog leta sići na reke - rekao je Divac.

Foto: Printskrin/TV Hepi
 

On kaže da će se raditi sa Rečnom policijom, a za početak će se, dodaje, sagledati problemi koji se javljaju na reci.

- Osnovna naša delatnost je da se bavimo komunalnim redom, odnosno čistoćom oko splavova i nadamo se da ćemo letnju sezonu uspešno sprovesti - poručio je Divac.

On ističe da ljudi moraju da shvate da treba da se poštuje komšiluk i Zakon o buci i da se ne može besomučno puštati muzika i ugrožavati stanari.

- Sada kada je krenula letnja sezona, razgovaramo sa ugostiteljima, neke sankcionišemo. Primenjujemo Zakon o buci 24 sata i uspešno smo rešili problem Cetinjske ulice - poručio je Divac.

Kaže da Komunalna milicija mnogo vremena provodi u razgovorima sa ugostiteljima, te istakao da nije cilj da se oni kažnjavaju, već da i njihov biznis i komunalni red funkcionišu.

Kada je reč o kažnjavanju, Divac odgovara da se radi zapisnik na osnovu koga se izdaje prekršajni nalog, ukoliko odgovorno lice nije u lokalu, dok se u drugoj situaciji prekršajni nalog odmah uručuje.

24sedam/Goran Sivački
 

Divac navodi da Grad treba da se dodatno pozabavi priobaljem, jer, kaže, većina splavova nema odobrenja.

- Bavićemo se uređenjem priobalja, tek treba da propišemo kako ti restorani treba da rade, u toku letnje sezone da se pozabavimo njima, jer im je trenutno dozvoljeno da rade neograničeno radno vreme, ali to ne znači da treba da emituju muziku bez ikakve granice i ograničenja - naglasio je Divac.

Tri zone

Ugostiteljski objekti u Beogradu posle 22 sata radnim danom i posle 23 sata petkom i subotom, ne mogu da emituju muziku u baštama, odnosno nije dozvoljeno da se muzika iz ugostiteljskih objekata čuje u baštama.

Ta odluka se ne odnosi na tri zone u gradu, na Skadarliju gde je dozvoljena samo akustična muzika, zatim Ada Ciganliju i priobalje.

24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images
 

Za kršenje te odluke propisane su kazne - 150.000 dinara za pravna lica, 25.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu i 75.000 dinara za preduzetnika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike